„Politikai megbízhatóság”

2020.08.13. 09:49

Körben itt kopogtatnak az 5G hálózatok

A németek csakis technológiai követelményeket szabnak, az Ericsson éppen Szlovéniában halad.

Forrás: Shutterstock

Az 5G mobil hálózati rendszerek potenciális beszállítóival szemben a német szövetségi informatika-biztonsági hivatal, a BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) beszámolója szerint kizárólag technológiai követlményeket támaszt.

A hivatal most publikált biztonsági katalógus-tervezete

nem nevez meg egyetlen konkrét beszállítót sem potenciális kockázati tényezőként.

Felsorolja viszont azokat a technológiai szempontokat és követelményeket, amelyeket a mobil hálózati üzemeltetőknek figyelembe kell venniük berendezések beszerzésekor és hálózati infrastruktúra kiépítésekor.

A BSI a katalógusban tételesen felsorolt feltételek alapján engedélyezi vagy utasítja majd el adott berendezések és technológiák alkalmazását az 5G hálózatok kiépítésében.

Ez a feltételrendszer részét képezi majd az új távközlési törvénynek a Telecompaper.com beszámolója szerint. A lap szerint

a távközlési törvény egyúttal bevezeti majd a „politikai megbízhatóság” kategóriáját is,

vagyis ki lehet majd zárni beszállítókat hálózatfejlesztési projektekből abban az esetben is, ha a BSI engedélyt adott ugyan a berendezéseik és technológiáik használatára, de a kancellária, a külügyminisztérium, a belügyminisztérium és a gazdasági minisztérium egyaránt kifogást emelt ellene.

Ilyen általános megbízhatósági aggályok miatt zárta ki az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a kínai Huawei hálózatiberendezés-gyártó vállalatot az 5G mobil hálózati fejlesztési projektekből.

A német hivatalos álláspont azonban nem eleve elutasító egyetlen konkrét beszállítóval szemben sem. A kancellária, a gazdasági minisztérium és a közlekedési minisztérium szerint ugyanis minden beszállítóra ugyanazokat az értékelési szempontokat kell alkalmazni.

Az Ericsson megkötötte századik kereskedelmi 5G szerződését

Az Ericsson a szlovén Telekom Slovenije távközlési szolgáltatóval századikként kötött kereskedelmi 5G szerződést – közölte a hálózati berendezéseket gyártó svéd cég az MTI-vel.

A megkötött szerződések alapján 56 hálózat már üzemel.

Az Ericsson Magyarországon is hozzájárult kereskedelmi ötödik generációs (5G) hálózat kiépüléséhez, a Magyar Telekommal kötött szerződés alapján a svéd vállalat harmincadik hálózatindítása volt. A szolgáltatás április óta vehető igénybe.

Az Ericsson az első kereskedelmi 5G-szolgáltatások megkezdését 2018-ban jelentette be. Idén júniusban a legnagyobb kanadai szolgáltatótól kapott megbízást 5G hálózat kiépítésére, ezzel

megelőzte az addig piacvezető kínai Huawei Technologies óriásvállalatot.

Az Ericsson júniusban közölt mobilitási jelentése szerint az 5G előfizetések száma 2020 végére világszerte elérheti a 190 milliót, 2025 végére pedig a 2,8 milliárdot.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!