Tippek-trükkök

2021.08.09. 14:58

Mennyi memória kell a videóvágáshoz?

Sokaknak a videózás valódi karrierlehetőséget jelent. Az elmúlt években nemcsak a vloggerek, azaz a videobloggerek száma nőtt a sokszorosára, hanem a videók minősége is óriási fejlődésen ment át.

Forrás: Kingston

A videókészítők egyre komolyabb technikai eszközökkel dolgoznak, beleértve a kamerákat, drónokat, mikrofonokat, okostelefonokat, és a fájlok tárolásához, illetve a vágáshoz használt számítógépeket.

Egy videó sikere a felvételek mellett a szerkesztésen is múlik, ezért a holnapi vlogging nap alkalmából a Kingston Technology segítségével összefoglaljuk – nem csak leendő vloggereknek –, hogy miért kulcsfontosságú a memória azoknak, akik gyorsan és hatékonyan szeretnének videót vágni, s

tanácsot adunk az ehhez szükséges memóriakapacitás kiválasztásában.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a vlogging az elmúlt 5 évben lett csak elképesztően felkapott, az első vlog valójában 2000-ben született meg, amikor Adam Kontras egy videót is posztolt az első blogbejegyzése mellé. A vlogolás népszerűsége 2005-től nőtt meg ugrásszerűen, amikor létrejött a legismertebb videomegosztó platform, a YouTube. A csatorna lehetővé teszi, hogy az emberek megosszák egymással történeteiket, és a videókon keresztül közösségeket építsenek.

Ma már naponta több mint 1 milliárd videót nézünk meg ezen az oldalon, amelyek jó része egyre profibb minőségben készül. A videós tartalomkészítők nemcsak szereplők, kameramanek, hangmérnökök és világosítók egy személyben, hanem szerkesztők és vágók is. A kezdő videósoknak, akik még kevésbé jártasak a vlogolás technikai részleteiben, a videós eszközök mellett érdemes tisztában lenniük a számítógépes memória működési elvével is, és a különféle memóriakapacitások lehetőségeivel.

Mi az a RAM és hogyan működik?

A RAM (Random Access Memory) a számítógép rövid távú memóriája, amely lehetővé teszi, hogy felhasználóként gyorsan és hatékonyan érjünk el egyszerre több programot. A HDD és az SSD ezzel szemben hosszú távú memória, amely tartósan tárolja az adatokat.

Az e-mailek, dokumentumok vagy videók szerkesztéséhez RAM memóriára van szükség. Videóvágásnál a PC vagy a laptop memóriájának mérete meghatározó a munkafolyamat szempontjából, ám a videószerkesztő szoftverek több RAM memóriát használnak, mint ami a számítógépek többségében rendelkezésre áll. Elegendő memória nélkül viszont a rendszer nem képes elvégezni a feladatokat, és szinte biztosan összeomlik vagy lefagy a gép a videó vágásakor. A zavartalan videószerkesztéshez ezért a legtöbb esetben memóriát kell bővíteni, de, hogy pontosan mennyire, azt a használni kívánt szoftver, a felvétel paraméterei és az egyidejűleg használt különféle alkalmazások, illetve programok határozzák meg.

Mennyi a RAM-nyi?

Röviden összefoglalva,

minél több RAM memóriája van egy számítógépnek, annál gördülékenyebben működik.

Az operációs rendszer betöltése, a videószerkesztő program megnyitása, a videó vágása és a háttérben futó feladatok folyamatos működtetése mind memóriaigényes műveletek.

Ezenfelül azt is vegyük figyelembe, hogy egyéb megnyitott alkalmazások (pl. Google Chrome és Spotify) is jelentős részt lefoglalhatnak a gép RAM memóriájából. A videóvágásnál fontos szempont továbbá, hogy mennyi memóriára van szükség a szerkeszteni kívánt felvétel típusához és hosszúságához.

8 GB: Ennél kisebb RAM kapacitással hozzá sem érdemes kezdeni a vágáshoz. Mire az operációs rendszer betöltődik és megnyílik a videószerkesztő alkalmazás (pl. az Adobe Premier Pro), a rendszer már felhasználja a 8 GB RAM jelentős részét. Ez a méret elég lehet az 1080p-nél kisebb felbontású videók szerkesztéséhez, de valószínűleg minden egyéb programot be kell zárni némi többletkapacitás felszabadításához. 4K videók vágása közel lehetetlen 8 GB-tal, és elég sok türelmet igényel a videók előnézetének megtekintése is.

A 8 GB RAM csupán alapszintű műveletekhez elegendő, ezért ne elégedjünk meg ennyivel, ha kifogástalan videószerkesztési élményre vágyunk.

16 GB: Tekintve, hogy a számítógépek többsége alapból 4 GB RAM memóriával rendelkezik, 16 GB már kellő kapacitást biztosít több feladat egyidejű elvégzéséhez, a rendszer túlterhelése nélkül. 16 GB elegendő a minimális effektusokat tartalmazó 1080p videók vagy 4K fájlok szerkesztéséhez. Ha azonban háttérfeladatok is futnak a rendszeren és több alkalmazás meg van nyitva, akkor csökkenhet a hatékonyság.

A felhasználók többsége nehezen használ ki 16 GB RAM memóriát, de a nagyobb fájlokat renderelő és komplex szoftvereket futtató tartalomgyártóknak, illetve kreatív szakembereknek a 32 GB-ra való bővítést is érdemes megfontolniuk.

32 GB: Ez az optimális RAM méret videószerkesztéshez. 32 GB kapacitással már bármilyen fájllal, akár hosszabb videókkal is dolgozhatunk, és a videószerkesztés összes lépése elvégezhető a munkafolyamat lassulása nélkül. Több program egyidejű futtatása mellett is hatékonyan lehet vágni a videókat és megtekinteni az előnézetüket.

64 GB: A legtöbb videósnak nincs szüksége 64 GB-nyi memóriakapacitásra. Ha 8K fájlokat szeretnénk szerkeszteni vagy mozgóképes grafikákkal dolgozunk, akkor hasznos lehet a 64 GB-ra való bővítés, de ez többe kerülhet, mint amennyi előnnyel jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!