Nem ez az első

2021.12.30. 12:34

Irán műholdhordozó rakétát bocsátott fel a világűrbe

Irán egy három eszközt szállító műholdhordozó rakétát bocsátott fel a világűrbe - közölte az iráni állami televízió csütörtökön.

A televízió idézte Ahmad Hoszeinit, a védelmi minisztérium szóvivőjét, aki azt közölte, hogy Szimorg típusú rakétát bocsátottak fel, amely három eszközt vitt magával. A szóvivő szerint "kutatásra alkalmas eszközökről" van szó.

A Szimorg (amely fárszi nyelven főnixet jelent) kétfokozatú hordozórakéta, amelyről Teherán először 2010-ben tett bejelentést.

A mostani bejelentés arról nem szólt, hogy honnan indították a rakétát, és milyen eszközöket helyeztek el a hordozóban.

A korábbi indításokat az Egyesült Államok rendszerint bírálta.

Az iráni állami média nyilvánosságra hozott egy listát az iszlám köztársaság polgári űrprogramjának keretében tervezett műholdfelbocsátásokról. Korábban többször előfordult, hogy ezek az indítások kudarcba fulladtak.

A Forradalmi Gárdának egy másik program keretében tavaly sikerült Föld körüli pályára állítania műholdat.

Eközben Bécsben tárgyalások zajlanak a 2015-ös atomalku megmentéséről, amelyeken Irán mellett Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország képviselői közvetlenül, az Egyesült Államok megbízottjai pedig közvetetten vesznek részt.

 

Borítókép: egy korábbi műholdhordozó rakéta kilövése 2021 februárban (AFP/Iráni védelmi minisztérium)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!