Díjmentes képzések

2022.02.03. 06:00

Informatikusoknak áll a világ

A tavalyinál közel 20 százalékkal több, mintegy 300 diák végezhet a PROGmasters programozóiskola és IT képzési központ informatikai képzésein az idén a központ vezetői szerint.

A várt bővülést arra alapozzák, hogy folyamatos, sőt növekvő az igény az informatikai szakemberekre, miközben a képzésből kikerülő új szakemberek száma jóval elmarad ettől.

   

Az ITM, az IVSZ és a KIFÜ megbízásából az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. által elvégzett tavalyi felmérés alapján a munkáltatók 44 ezer digitális szakembert vehetnének fel az idei év végéig. Ehhez képest a felsőoktatásban az alap-, illetve mesterszakokon évente összesen mintegy 4 ezer fő szerez diplomát informatikusként, az elsősorban karrierváltást támogató, úgynevezett bootcamp képzéseken pedig hozzávetőlegesen 1500-an végeztek 2021-ben.

   

A PROGmasters tapasztalatai szerint a junior pozíciókat tekintve programozókból van a legnagyobb hiány, ugyanakkor a szoftverfejlesztők mellett többek között az üzleti folyamatokat automatizáló szakemberek és az adattárház-szakértők, továbbá a kezdő alkalmazás-üzemeltetők, valamint a tesztelők is keresettek Magyarországon.

   

Az idei végzőseik közül 154-en szoftverfejlesztő, 81-en manuális tesztelő képesítést szerezhetnek, míg 65-en alkalmazás-üzemeltetőként kezdhetnek majd új karriert.

   

Az informatikusok iránti jelentős kereslet, a folyamatosan növekvő iparági bérek és a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt, a bootcampek diákjainak száma idén harmadával, összesen kétezer főre bővülhet. Ez annak is köszönhető, hogy a cégek egyre gyakrabban hajlandóak finanszírozni leendő munkavállalóik képzésének költségeit is.

   

Tájékoztatásuk szerint ez utóbbi teszi lehetővé, hogy teljesen díjmentes képzéseket is tudnak indítani. A PROGmasters például tavaly év végén hirdette meg ilyen rendszerű alkalmazás-üzemeltető képzését, idén márciustól pedig egy ugyancsak ingyenes, 8 hetes manuális tesztelő tanfolyamot indít. Az álláslehetőséget kínáló, ingyenes IT képzésre február 1-jéig bárki jelentkezhet, akár felhasználói szintű informatikai ismeretekkel és középszintű német nyelvtudással.

A végzettek a PROGmasters partnercégeinél kaphatnak állást minimum bruttó 400 ezer forintos kezdő fizetésért.

   

A 2016-ban alapított PROGmasters tanfolyamait az elmúlt években több százan végezték el, és az iskola az állásgarantált képzésein résztvevők 96 százalékát elhelyezte informatikusként a partnercégeinél.

   

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!