Hatalmas károk

2022.02.09. 18:58

Műholdak tucatjai vesztek el egy elektromos viharban

A szakemberek nem számítanak arra, hogy a nagyjából 40 szatellit bármelyike is becsapódna a Földbe.

A BBC hírportálja beszámolt arról, hogy műholdak tucatjait veszítette el a SpaceX egy mágneses viharban egy nappal a fellövésük után. A műholdak a viharban kizuhantak pályájukról. A geomágneses viharokat a napfelszín nagy erejű kitörései okozzák, ezek plazmát és mágneses mezőt lőnek ki, ami a Földet is elérheti.

Elon Musk amerikai milliárdos cége azt közölte, hogy a múlt héten fellőtt 49 szatellit közül akár 40-et is elérhetett a vihar.

A műholdaknak a Starlink internetes projekt hálózatához kellett volna csatlakozniuk. A Starlink projekt célja, hogy nagy sebességű internetet biztosítsanak műholdak ezrei segítségével. A rendszer viszonylag drága, de ott ad hozzáférést, ahol kábeles kapcsolat nem lehetséges. Jó példa erre, amikor a Tongát sújtó januári földrengés és szökőár elvágta a sziget tenger alatti adatkábelét, ezért a közeli Fidzsin építettek Starlink-állomást, hogy az internet újra elérhető legyen.

A legutóbbi 49 műholdat a Föld felszínétől mintegy 210 kilométerre állították pályára. A február 3-i fellövés után mindegyik műhold kontrollált repülést ért el. Egy nappal később azonban geomágneses vihar csapott le a Földre.

A vihar felmelegítette az atmoszférát, amely a vártnál sűrűbbé vált.

A fedélzeti GPS szerint a vihar eszkalációs sebessége és súlyossága miatt a légkör ellenállása 50 százalékkal nagyobb lett, mint a korábbi műholdfellövéseknél

– közölte a SpaceX.

Megpróbálták biztonsági üzemmódba helyezni a műholdakat, hogy a légellenállást minimalizálják, azonban a légellenállás elég erős volt ahhoz, hogy a szatellitek ne tudjanak kilépni a biztonságos üzemmódból és visszatérni a Föld körüli pályára, amelyet el kellett volna érniük a stabilitás érdekében. Ehelyett akár 40 műhold is visszaeshet a Föld légkörébe és eléghet. A szakemberek nem számítanak arra, hogy bármelyik is becsapódna a Földbe.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!