Átverés!

2022.08.25. 15:15

Azonnal törölje PC-jéről az Internet Download Managert!

Sokak kedvencéről, az „Internet Download Manager” nevet viselő, amúgy ártalmatlannak kinéző Google Chrome bővítményről kiderült, hogy rosszindulatú program.

Forrás: Shutterstock

A bővítmény legalább 2019 júniusa óta megtalálható a Chrome Internetes áruházban. Az alábbi képen működés közben látható program nem kívánatos működését egy felhasználó vette észre és értesítette a BleepingComputert.

 

A Chrome áruházából elérhető bővítmény csendben megnyit spammelő webhelyeket, megváltoztatja a böngésző alapértelmezett keresőmotorját és egyéb gonoszságokat is művel.

Létezik ugyan egy azonos nevű, korrekt Windows-program, az innen letölthető Internet Download Manager, amelyet a Tonec szoftvercég adott ki. Ráadásul, hogy a helyzet még zavarosabb legyen, ez a cég szintén kínál Internet Download Manager-bővítményeket Firefoxhoz is, és Chrome-hoz is. De a figyelmes felhasználó észreveheti, hogy a Tonec hiteles Chrome-bővítményét „IDM Integration Module”-nak hívják.

Ezenkívül a Tonec GYIK kifejezetten figyelmeztet:

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a Google Store-ban található összes IDM-bővítmény hamis, és nem szabad használni.

De hát ki szokott apróbetűs megjegyzéseket olvasni? Többnyire az első megnyerő programra kattint a felhasználó, aztán „Next”, Next”, Next – és meg is van. Esetünkben a rosszindulatú szoftver.

Úgy tűnik, a hamis „Internet Download Manager” Chrome-bővítményt egy „Puupnewsapp” nevű webhely üzemelteti. Ők azt állítják ugyan, hogy termékük „akár 500%-kal növeli a letöltési sebességet”, így „szuperszoftver” lesz játékok, filmek és zenék letöltéséhez, és a „nagy fájlok percek alatt” lejönnek majd a segítségével.

Ígéretesen hangzik, de csak a baj van vele: töröljük mielőbb.

A Chrome Internetes áruházban végzett gyors keresés az „IDM”, „IDM integrációs bővítmények” vagy „Letöltéskezelő” kifejezésekre több százezres letöltésszámokat produkáló bővítmény bukkan elő.

Bár ezek a bővítmények nem mindegyike káros, a BleepingComputer azt tanácsolja, legyünk óvatosak az új Chrome-bővítmények telepítésekor, és ellenőrizzük, hogy azok csakugyan megbízható szoftvergyártók által közzétett hivatalos verziók-e.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!