Digitália

2023.08.10. 06:00

Nem kért ellenőrző kódot, mégis kapott? Veszélyben lehet!

Időnként érkezik egy SMS, vagy egy e-mail a mobilunkra egyik applikációnk helyreállításai kódjával. Ilyenkor könnyen lehet, hogy egy idegen akar bejelentkezni a mi fiókunkba.

MW

Forrás: Shutterstock

Hangsúlyozzuk, nem minden ellenőrző kódot tartalmazó szöveg csalás.

Alkalmanként jó okból, például a saját kérésünkre, vagy rossz jelszó beírása miatt kapunk ellenőrző kódot. Az a probléma, hogy néha igen nehéz különbséget tenni a csalások és az indokolt szolgáltatói figyelmeztetések között. Mit tehetünk?

Mindig legyünk óvatosak

Általában véve az ilyesmit vegyük jelnek, hogy éberebbnek kell lennünk. A kéretlenül kapott ellenőrző kód legyen számunkra vörös jelzés, amit azt jelenti, esetleg

valaki próbál bejelentkezni a fiókunkba! Vagyis fel akarja törni a felhasználónevünket, jelszavunkat.

Ilyenkor minden okunk meg van rá, hogy bejelentkezzünk az adott alkalmazás fiókjába, és megváltoztassuk a jelszavunkat. Fontos, hogy számunkra könnyen megjegyezhető, de mégis kitalálhatatlan, új jelszót hozzunk létre.

Ha kéretlenül kaptunk ellenőrző kódot, az azt is jelentheti, hogy fiókadataink egy adatvédelmi incidens során kiszivárogtak. Meglehetősen gyakori az ilyesmi. A kiberbűnözők folyamatosan indítanak összehangolt támadásokat különböző, személyes adatokat tároló szervezetek ellen, a vállalkozásoktól a kórházakig.

Ezért érdemes időnként ellenőrizni a kiberbiztonsági adatbázisokat. Használatuk rendkívül egyszerű: csak írjuk be az ablakukba az e-mail címünket (jelszót soha!), és látni fogjuk, hogy személyes adataink nyilvánosságra kerültek-e. Megbízhatóan működik például az ide kattintva elérhető HaveIBeenPwned ingyenes szolgáltatás.

A bankjától érkeznek a figyelmeztetések? Vigyázzon!

Egyes fiókok természetesen sokkal kritikusabb fontosságúak, mint mások. A Netflix-fiókunkhoz tartozó ellenőrző kód elvesztése nem olyan veszélyes, mint a banktól kapott ellenőrző kód. Ha értesítést kapunk bankunktól, hívjuk fel, és ellenőrizzük, hogy valaki hozzáfért-e a számlánkhoz.

A legjobb, ha minél hamarabb elhárítunk minden lehetséges pénzügyi problémát. Ellenkező esetben meglehet, hogy leszívott bankszámlával, tönkrement hitelképességgel és ellopott személyazonossággal küzdhetünk majd meg.

Gyanú esetén ne válaszoljunk közvetlenül a szövegre. Ehelyett keressük meg bank, vagy más szervezet címét, és hívjuk a hivatalos telefonszámot.

Ha ellenőrző kódot kapunk egy olyan fióktól, amely rögzíti a bejelentkezéseket vagy eszközöket, például az összes csatlakoztatott eszközt megjelenítő streaming szolgáltatásoktól, érdemes ellenőrizni, hogy nem történik-e semmi szokatlan a fiókunkban.

A rosszfiúk rendszeresen küldenek ellenőrző kódokat vagy gyanús linkeket tartalmazó SMS-eket azzal a céllal, hogy rábírják a figyelmetleneket a kattintásra. A kattintással elért webhelyek pedig rosszindulatú programokkal fertőzik meg a mobilt vagy a számítógépet.

Éppen ezért a hivatkozásra való kattintás helyett lépjünk inkább kapcsolatba a hivatalos szervezettel, és ellenőrizzük, hogy az üzenetek jogosak-e.

Ez egy kis plusz fáradozás, de a fiókunk biztonsága megérdemli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!