Digitália

2023.10.27. 06:00

Nem találná ki, mi volt az első szó, amit a Vezúv hamuba temetett 2000 éve

Mesterséges intelligenciát és gépi tanulást alkalmazó szoftverrel fejtette meg a titkot egy fiatal mérnök.

MW

Képünk illusztráció

Forrás: PxHere

Herculaneum Pompejivel együtt a Világörökség része. A városban, melyet a Vezúv i.sz. 79-es kitörése vulkáni hamuba temetett, van egy könyvtár, amely Lucius Calpurnius Piso Caesoninusé, Julius Caesar apósáé volt.

Herculaneum

Képzeljük el, hogy a római és a görög filozófia, a tudomány, az irodalom, a matematika, a költészet és a politika számos titka ennek a könyvtárnak az elszenesedett papiruszaiban van, kétezer éve elzárva, hogy valaki végre újra elolvassa.

A Herculaneumot húsz méter magas sár temette be a könyvtárral együtt. Az eltelt évszázadok alatt másutt minden, a levegőnek kitett ősi szöveg megsemmisült, de ezeket a tekercseket a vulkáni törmelék hője karbonizálta.

1750-ben egy falusi gazda kútásáskor találta meg a villát. A feltárás során márvány járdákat, gyönyörű szobrokat és freskókat fedeztek fel – és több száz rendkívül törékeny tekercset. Ha ezeket megfejtik, állítólag akár kétszeresére nőhet az ókorból származó irodalmi anyag.

A tekercsek közül a legtöbb tönkrement a kigöngyölésekben, de még több mint hatszáz olvashatatlan maradt. Sőt, az ásatások sem fejeződtek be, mert sok történész úgy gondolja, hogy több ezer még maradt a föld alatt.

278 éve próbálják megfejteni

Idén március 15-én indult a Vesuvius Challenge, Vezúv Kihívás amely a csúcstechnológia felhasználásával akarja az ókori dokumentumokat megfejteni: a versenyzők összesen 1 millió dollár jutalomra számíthatnak.

A forró vulkáni hamutól a tekercsek elszenesedtek, rendkívül törékennyé váltak, és szétesnek, ha valaki megpróbálja kinyitni őket. Ezért a kihívás keretében olyan szakembereket kerestek, akik jók a dekódolási technológiában, és a legújabb technológiákat használják.

A kihívásban meg kell fejteni két papiruszt, melyeket „Teljes tekercsnek”' és „Töredéknek” hívnak. Rendkívül nehéz volt a feladatot teljesíteni, de október 12-én végre feltárult a „Töredék”-be írt első szó.

Luke Farritor

Luke Farritor  ifjú szoftvermérnöknek sikerült megfejtenie. Farritor kiképzett egy gépi tanulási modellt. Az ismételt képzés során a modell fokozatosan javult, és új, szabad szemmel láthatatlan mintákat fedezhettek fel vele. Végül a mesterséges intelligencia azonosította a „πορφυραc” szót. A szó jelentése

lila.

A python programnyelvben írt képzés a Githubon megtalálható.

Farritort 40 ezer dollárral jutalmazták. Yusef Nader, aki csak egy lépéssel maradt le mögötte, 10 ezer dollárt kapott.

„A „πορφυραc” szó állítólag azt az értelmezést sugallja a szakértőknek, hogy szöveg gazdagságról és nevetségességről szól.

Nader kiadta egy olyan tekercs képét, amelyre négysoros szöveget írtak. A felvétel alapján sok kutatócsoport keményen dolgozik, hogy azonosítsák a karakterek jelentését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!