Digitália

2023.12.16. 06:00

Saját lefagyasztott petefészekszövetét ültették vissza kemoterápia után a betegnek a Semmelweisen

Lehetővé tették, hogy később gyermeket vállalhasson.

MW

Forrás: Semmelweis Egyetem

Fotó: Kovács Attila

Akut limfoid leukémiában szenvedő, kemo- és sugárkezelésen átesett, 24 éves beteg az első, akinek Magyarországon saját, három éve lefagyasztott petefészekszövetét ültették vissza most a Semmelweis Egyetem orvosai annak érdekében, hogy a későbbiekben gyermeket vállalhasson.

A 24 éves Dalmánál három éve diagnosztizálták a vérképzőrendszer rosszindulatú, daganatos megbetegedését, az akut limfoid leukémiát, melynek kezelésére kemoterápiát, csontvelő átültetést és sugárkezelést is kapott – mondta dr. Bokor Attila egyetemi docens.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján működő Minimál Invazív Sebészeti Osztály vezetője kiemelte:

még a terápia megkezdése előtt kivették és lefagyasztották a beteg egyik petefészkét, hogy később annak szövetdarabjai visszaültethetők legyenek.

Mivel a beteg három éve tünetmentes, de nincs hormontermelése és a szervezetében hagyott petefészek nem működik, december 13-án a termékenység visszaállítása céljából három petefészek szövetet ültettek vissza a szervezetébe úgynevezett laparoszkópós (kulcslyuksebészeti) eljárással. A petefészek kéregállomány részleteket a már nem működő petefészek felszínére erősítették.

A hazánkban elsőként alkalmazott műtéti eljárást dr. Bokor Attila és dr. Piros László a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatóhelyettese végezte.

A beteg jól van és otthonában lábadozhat tovább.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!