Egyperces

2016.08.25. 09:44

Alig szállt fel, már le is zuhant a világ legnagyobb repülőgépe

A második próbaútig bírta a Repülő Fenék.

BAMA

Múlt héten szállt fel a világ legnagyobb repülőgépe, az Airlander 10, tegnap pedig, második próbaútján, már le is zuhant, írja a BBC. A leginkább egy gigantikus fenékre hasonlító légijármű épp befejezte 100 perces körlebegését, mely során nem is merült fel semmilyen probléma, landoláskor viszont a gép váratlanul előre billent, és orral ért földet.

„A repülés igazán jól sikerült, az egyetlen probléma a landolással volt.” - nyilatkozta az eset után lényeglátón az Airlander-projekt szóvivője. A fenék megfeneklésénél senki sem sérült meg, de a gép alja megzúzódott.

Egyelőre nem tudni, pontosan mi okozta a balesetet, de szemtanúk szerint kilógott egy kábel a repülőből, az beleakadt egy villanyoszlopba, és ez rántotta le az Airlandert. A jármű gyártója, a Hybrid Air Vehicles ugyanakkor tagadja, hogy ez történt volna.

Az Airlander 10 -et eredetileg az amerikai hadsereg kezdte el kifejleszteni, afganisztáni megfigyelési akciókra. Ők végül elvetették az ötletet, de a brit HAV megvásárolta az alapokat, és befejezte a munkát. Ők már nem kémkedési céllal ugrottak neki az építésnek, az Airlandert kutatásra akarják használni, valamint bevetnék a kereskedelemben, mert akár 50 tonna rakományt is elbír.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!