Egyperces

2016.08.24. 11:52

Így lehetne földrengésbiztossá tenni az épületeket

Japán mérnökök találtak rá a megoldásra.

BAMA

Szerda hajnalban óriási földrengés pusztított Olaszországban. Amatrice városának háromnegyede romba dőlt, a katasztrófa áldozatainak száma egyre nő. A rengéseket megelőzni és megfékezni nem lehet, a feladat tehát az épületek védelme. Ezt, úgy tűnik, most sikerül megoldani a világ egyik, földrengésektől leginkább sújtott országában.

A japán Komatsu Seiren textilipari cég hagyta az acélt és a betont: kifejlesztett helyette egy szénszál-köteles technikát, mellyel földrengésbiztossá tehetők az épületek. A cég új showroom-laboratóriumának védelmét akarta fokozni Nomi városában, és ezt úgy érték el, hogy kívül-belül lehorgonyozták az épületet szénszálakkal.

„Mivel a szénszál egyszerre kemény és rugalmas, azzal az ötlettel kerestek meg minket, hogy ezt használjuk fel az épületek rengésbiztossá tételére.” - mondta a Wired-nek Shun Horiki, a projekt vezető mérnöke.

Horiki csapata 1031 szénszálas kötelet erősített a Komatsu Serien-épület tetejéhez, és kipányvázta őket a talajhoz. A logika elég egyszerű: ha az épület balra dől, a jobb oldali szálak tartják meg, ha jobbra, akkor a bal oldaliak. Az épületen belül még 2778 szálat feszítettek ki, hogy tovább növeljék a stabilitást. Megerősítették az építmény oszlopait is, hogy bírják a húzófeszültséget, és a járdán körben horgonyokat helyeztek el, hogy ne jöjjön fel a talaj.

Horiki elmondása szerint ez az első alkalom a világon, hogy így használják a szénszálakat. Szerinte ezzel a módszerrel a faépületeket is lehetne stabilizálni. Egy 160 méteres szénszál-tekercs egyébként csak 12 kilót nyom, és minden bizonnyal olcsóbb is, mint újjáépíteni egy rengésben megsemmisült épületet, úgyhogy ha a módszer beválik, várhatóan az egész világon el fog terjedni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!