Egyperces

2016.08.18. 13:33

Nyolc elfeledett versenyszám a régi olimpiákról

Ezekre nem mindenki emlékszik.

BAMA

Vasárnap véget ér a riói olimpia, ennek apropóján a Vanity Fair összeszedett nyolc olyan elfeledett vagy rétegsportot, melyek egy időben részét képezték a játékoknak, de ma már alig emlékszik rájuk valaki. A lista olykor vicces, máskor döbbenetes: egészen fura és abszurd dolgokban bírtak egymással versengeni a sportolók.

Kötélhúzás
1900-tól 1920-ig volt a játékok része. Minden ország több csapatot is indíthatott, így fordulhatott elő, hogy 1904-ben az USA elhozta az aranyat, az ezüstöt és a bronzot is kötélhúzásban. A versenyszámot megpróbálták visszahozni a 2020-as tokiói olimpiára, de nem jártak sikerrel.

Kötélmászás
Ez már az első modern játékokon is ott volt, Athénban, 1896-ban. Eredetileg a mászás küllemét pontozták, később a sebességét, és ha nem sikerült végig felmászni a kötélre, akkor a megtett távolságot. 1932-ben került ki a játékokról.

Egykezes súlyemelés
1896-tól 1906-ig versenyeztek ebben a számban. Az egészen balesetveszélyesnek tűnő versenyen az indulóknak mindkét kézzel három-három emelést kellett végrehajtani, a győztesről az összpontszám döntött.

Hőlégballonozás
Ebben a számban az 1900-as párizsi játékokon versenyeztek, de csak bemutató jelleggel. A végeredményről a megtett távolság és a repülés hossza döntött, valamint az, hogy mennyire sikerült az adott ballonnak közel landolnia az erre kijelölt zónához.

Élőgalamb lövészet
Ez a barbárság szintén az 1900-as párizsi játékok része volt. Az első és utolsó alkalom az olimpiák történetében, hogy szándékosan állatot öltek.

Tandembiciklizés
1908-ban debütált a játékokon, majd 1920-tól 1972-ig minden nyári olimpia elengedhetetlen kelléke volt.

Szóló szinkronúszás
A világ legabszurdabb versenyszámát 1984-ben engedték be a játékokra, és három olimpiát is megért. A kérdésre, hogy itt ugyan mégis kivel kellene szinkronban úsznia a versenyzőnek, mondjuk, saját magán kívül, a szervezők azt felelték: a zenével. Hát, ez így sem túl meggyőző.

Görhoki
1992-ben, Barcelonában versenyeztek ebben a számban, csak bemutató jelleggel. 1996-ban megpróbálták beemelni a játékokra, de nem lett belőle semmi.

Ehhez képest mondjuk a karate csak most lett hivatalos olimpiai versenyszám.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!