Egyperces

2016.09.27. 11:59

Beizzították a rakétát, ami majd elvisz minket a Marsra

Sikeres volt a SpaceX új hajtóművének tesztje.

BAMA

A Mars még mindig nagyon távol van, de most úgy tűnik, valamivel mégis közelebb került hozzánk. A SpaceX-vezér Elon Musk hétfőn Twitterén bejelentette, hogy sikeresen tesztelték a Raptor bolygóközi hajtóművet, mely a tervek szerint elvisz majd minket a vörös bolygóra.

— Elon Musk (@elonmusk) ">2016. szeptember 26.

— Elon Musk (@elonmusk) ">2016. szeptember 26.

A Raptor több mint 300 tonnás tolóerővel rendelkezik, fajlagos impulzusa 382 másodperc, a kamranyomása pedig majdnem háromszorosa a SpaceX Falcon 9-es rakétája hajtóművének. Szóval, ez egy nagyon-nagyon erős rakéta, ráadásul a SpaceX szakembereinek számítása szerint van benne annyi kakaó, hogy ne kelljen megelégednünk a Marssal.

A hajtómű az Interplanetary Transport System azaz Bolygóközi Transzportrendszer része. Ezt az űrhajó-projektet nemrég még Mars Colonial Transporternek hívták, aztán két hete Musk tudósai kiszámolták, hogy a rakéta valószínűleg még a Marson is túl tud jutni, ezért volt szükségük egy új, még ambiciózusabb névre, így jött az átkeresztelés.

Mielőtt azonban kijelölnénk magunknak Marson túli célokat, először jussunk el a vörös bolygóra – a Raptor sikeres tesztjével egy lépéssel közelebb kerültünk ehhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!