Egyperces

2016.09.29. 15:44

Életeket menthet a hipszterméz

Tudósok vizsgálták meg a manukamézet, és arra jutottak, hogy igazuk van a divatőrülteknek – csak nem pont úgy, ahogy azt elsőre elképzelik.

BAMA

A manukaméz a hipszterek és a természetgyógyászat rajongóinak egyik talizmánja. Ausztráliában és Új-Zélandon termesztik, kizárólag a manuka, egy helyi teafa virágának porából. Nyilván jó drága, de a hívők azzal is igyekeznek igazolni az árát, hogy vallják: komoly antibakteriális hatással bír.

A mézek persze alapból egészségesek, és tényleg csökkentik a gyulladásokat, de egy csapat kutató a manukát most közelebbről is megvizsgálta, és rájöttek, hogy ez ennél a fajtánál hatványozottan így van, olyannyira, hogy a manukaméz életeket menthet – csak nem pont úgy, ahogy azt a divatőrültek elsőre gondolják.

A Southamptoni Egyetem kutatói egy vizsgálat során kimutatták, hogy a víz és a manukaméz keveréke akár 77%-kal csökkentheti a baktériumok elszaporodását az orvosi eszközökön, és ezzel megelőzi a betegek megfertőződését.

A tudósok különböző sűrűségben kevertek víz-manuka oldatokat, a 3.3 százalékos méztartalmútól a 16.7-esig. Ezekkel olyan eszközöket kezeltek le, melyek a húgyúti fertőzések két fő okozójával, az Escherichia coli és a Proteus mirabilis baktériumokkal voltak terhesek. A mézes-vizes-baktériumos eszközöket aztán hagyták érni egy kicsit, majd megnézték, mi lett velük. Arra jutottak, hogy 48 óra után még a leghígabb oldat is 35%-kal csökkentette a baktérium-mennyiséget az eszközökön, három nap elteltével pedig az összes oldat 70% körül fékezte meg a burjánzást.

„Még az erősen felhigított manukaméz is megfékezheti a bakteriális biofilmek aktivitását és elburjánzását – azokét a vékony, de ellenálló mikrobarétegekét, melyek felhalmozódnak, és odaragadnak minden felülethez, köztük a műanyaghoz is.” - szól a verdikt.

A kutatók aztán azt is hozzátették, hogy a manukaméz betegeknek adagolva is használhat, mert erősebb a gyulladáscsökkentő hatása, mint a sima virágmézeknek. Szóval a hipszterek is kaptak egy pontot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!