Egyperces

2016.09.20. 16:21

Okostelefonos alkalmazás csillapítja a repüléstől való rettegést

A SkyGuru a legegyszerűbb úton nyugtatja meg a szorongó utast: elmagyarázza, hogy mi történik, és hogy mi várható.

BAMA

Világszerte rengetegen szorongják végig akár a legrövidebb repülőutakat is – rajtuk segít egy új okostelefonos alkalmazás, ami ráadásul a világ legegyszerűbb útján oldja meg a rettegők problémáját: elmagyarázza, mi miért történik, és azt is jelzi a felhasználónak, mi várható az út során.

A SkyGuru-t Alex Gervash reneszánsz ember álmodta meg. Gervash hivatásos pilóta, a Fearless Flying kutatóközpont alapítója, az app kiötlője, és mellette pszichológus is (hogy ezt mind hogyan szuszakolja bele a napjaiba, azt el se tudjuk képzelni), aki rengeteg rettegő utason segített már. Az alkalmazás a pszichológusi tapasztalatai felhasználásával készült.

„A repüléstől való félelmet nem csak a tudás hiánya okozza, hanem sokkal inkább a pszichikai állapot, az érzelmek felett való uralkodás kérdése. Ezért úgy hiszem, hogy a megfelelő helyen, megfelelő szavakkal nyújtott támogatás a legfontosabb dolog, fontosabb, mint pusztán tudni, hogy mi történik éppen.”

Persze a tudás is nagyon lényeges, a SkyGuru ezt a kettőt egyesíti. Az app úgy működik, mint egy pilóta, aki ott ül az utas mellett, és elmagyarázza, hogy ami történik, az, bár félelmetes, miért teljesen normális is az adott szituációban. Ezzel oldja fel az utas rettegését.

Működése két szakaszra osztható: repülés előtti és -közbenire. Felszállás előtt, amikor az utasnak még van internet-kapcsolata, letölti az utazási információkat az induláskor és érkezéskor várható időjárásról, valamint a turbulencia-előrejelzést és az aviációs meteorológiai adatokat is. Mindent egyszerű, érthető nyelvre fordít.

Repülés közben, amikor a net már nem működik, az app a telefon szenzorait veszi igénybe, a mikrofont, a giroszkópot, az iránytűt, a sebességmérőt és a barométert. Például: a gép induláskor felgyorsul, a SkyGuru-ba pedig bele van programozva, hogy tudja, mit kell érzékelnie ilyenkor a telefon szenzorainak, milyen zajszintet, és milyen kabinnyomást. Ezeknek megfelelően a telefon úgy viselkedik, mintha valós időben mérné az értékeket, az app pedig így működik tovább, zavartalanul. Például az előre begyűjtött adatok alapján kiszámolja, mikor kell szólni az utasnak, hogy lassítson a légzésén, és készüljön fel, mert zökkenő következik.

A SkyGurut 300 próbarepülés után szeptember közepén mutatták be Amerikában, Kanadában, Izraelben, több európai országban és Oroszországban is. Az oroszoknál azóta kb. 1800 járaton nyugtatta az ideges utasokat.

Eddig is voltak repüléssegítő appok, de azok pl. meditálni segítettek az utasnak, a SkyGuru az első, ami profi aviációs adatok felhasználásával számol, előrejelez, magyaráz, és tudományos alapon csillapítja a repülési pánikot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!