Egyperces

2017.01.19. 13:23

Egyen csípőset, évekkel fog tovább élni!

Címkék#Hírkereső

Friss kutatások szerint az erős paprika rendszeres fogyasztása segíthet kitolni a várható életkort.

BAMA

Aki bírja a csípőset, az alapból megesküszik arra, hogy égő szájjal könnyezni maga az élet, erő és egészség, de néhány újabb kutatás kimutatja, hogy valóban ez az igazság, a paprikaszerelem vörös ködén túllépve is. Úgy néz ki, ha tovább akarunk élni, jobban tesszük, ha elkezdünk több csípős ételt fogyasztani.

A vermonti egyetem kutatóinak friss tanulmánya azt állítja, szoros összefüggés van a csípőspaprika-fogyasztás és a továbbélés között. A tudósok 23 éven át figyeltek meg közel 16 ezer amerikait, és feljegyezték, hogy önbevallásos alapon ki mennyi erős paprikát fogyaszt. A vizsgálat lezárultával azt találták, hogy a rendszeres paprikaevők ritkábban haltak meg szívbetegségben vagy sztrókban, és halálozási arányuk 13%-kal alacsonyabb azokénál, akik nem szeretik az égő szájat.

Kizárólagos kapcsolatot a kettő között a vizsgálat nem állapított meg, tehát nem biztos, hogy csak a paprika a csodaszer. Igaz ugyan, hogy a paprika csípősségéért felelős kapszaicin jó hatással van a véráramlásra, segíti a zsírbontást és az emésztést, valamint rendben tartja a koleszterinszintet is, ugyanakkor a paprikás emberek alapból több zöldséget és húst fogyasztottak, mint társaik, illetve kevesebb alkoholt ittak, és kevesebbet is dohányoztak. Ezek alapján önmagában a kapszaicin még a pozitív élettani hatásaival együtt sem életelixír, nem árt hozzá a tudatos, egészséges életmód sem.

Ugyanakkor egy kínai tanulmány is arra jutott, hogy a csípős ételek rendszeresen fogyasztók tovább élnek. Ők csaknem 300 ezer embert vizsgáltak, négy éven keresztül. A vermonti kutatóorvosok pedig további tényezők összevetése után még erősebb statisztikai kapcsolatot találtak az erőspaprika-evés és az alacsonyabb halálozási arány között.

Szóval, ha tovább akarunk élni, akkor csak ne finnyáskodjunk, tanuljuk meg szeretni a csípős ízeket, a szervezetünk meg fogja hálálni az égető, könnyező, orrfolyós törődést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!