Egyperces

2017.01.19. 11:35

Fillérekbe kerül, mégis életeket menthet ez a kis eszköz

Címkék#Hírkereső

A kézi centrifugához hasonló papírszerkentyű percek alatt kimutathatja a maláriát vagy a HIV-vírus jelenlétét.

BAMA

Manu Prakash, a Stanford Egyetem biotechnikai mérnöke 20 centből alkotott meg egy olyan eszközt, amely komoly segítséget nyújt különféle betegségek vérmintából való diagnosztizálásához.

A papírból készült, kézi centrifugához hasonlító szerkentyűhöz nem kell áram, csupán két emberi kéz, és máris működik. És honnan jött a zseniális ötlet? Prakash a szélkakas forgásából inspirálódott.

A vérminták a kütyü egyik oldalára kerülnek néhány szívószálszerű pipettába. Ezután indul a pörgés: két kézzel elkezdik húzogatni az orvosi szélkakas szálait. Az apró eszköz 125-ös fordulatszámon pörög, ennél gyorsabban emberi kéz hajtotta eszköz nincs is jelenleg a világon. Ez a mozdulat csupán másfél perc alatt szétválasztja a vérplazmát a vörös vérsejtektől  és így a minta máris készen áll, hogy különféle parazitákat keressenek benne. Az eszközt jelenleg Madagaszkáron tesztelik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!