Egyperces

2017.01.09. 11:05

Látta már a Hamletet elítéltek előadásában? (videó)

Címkék#Hírkereső

Néhány kaliforniai börtönben megy a darab, nagy sikerrel.

BAMA

Formabontó projektben vesz részt néhány amerikai rab. A Shakespeare csoport nevű társulat körülbelül 100 elítéltből áll, akik hetente találkoznak, az író műveiről és saját tapasztalataikról beszélgetnek, és elő is adják azokat. Most éppen a Hamlet van soron.

A program rendkívül sikeres, egy elítélt szerint pár rabot teljesen megváltoztatott: "csendes, kemény férfiakból felszabadult, nyitott, nevető embereket varázsolt."

Lesley Currier, a Marin Shakespeare társulat egyik tagja is pozitívan nyilatkozott az ötletről: azt mondja, Shakespeare arra kényszeríti a rabokat, (és persze minden olvasót/nézőt is) hogy nagy érzelmekkel nézzen szembe. Mit éreznek a szülők, akik cserben hagyták a gyerekeiket? Milyen depressziósnak lenni, milyen szorongani, milyen érzés a bosszú? Megbocsáthatók-e a bűneink? - teszi fel a kérdés az író, és rajta keresztül saját maguknak a rabok is.

A kaliforniai tapasztalatok azt mutatják, a ilyen és ehhez hasonló programok nagyon sikeresek, csökkentik az erőszakot a börtönben, és a visszaeső bünözők száma is kisebb. Currier szerint ráadásul rengeteg elítélt tehetné gazdagabbá a világot, ha hagynánk nekik.

Ezt támasztja alá Dameion Brown, egy volt rab története is, aki szabadulása után választotta a színészpályát, nemrégiben pedig Shakespeare sokak szerint legnehezebb szerepét, Othellót is eljátszotta. A férfi elmondta, a programban az volt a legszebb, hogy a börtönben a legtöbben maszkot viselnek, de amikor színészkedik az ember, mindenképpen le kellett vennie a maszkot, hogy felvehessen egy másikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!