Egyperces

2017.01.11. 13:16

Megtörték a futárok az üvegeit – nagyszerű kiállítást rittyentett a sérült tárgyakból a művész

Címkék#Hírkereső

Az alkotónak végig ez volt a terve.

BAMA

Walead Beshty úgy alkotott, hogy az első látásra nagyon lusta, másodikra meg nagyon furmányos módszernek tűnik. A Los Angeles-ben élő művész kilenc évig csinálta, pontosabban csináltatta nagyszerű kiállításának a tárgyait: laminált üvegdobozokat rakott össze, melyeket aztán FedEx-szel küldözgetett el különféle galériáknak.

Az üvegei pontosan belefértek a cég kartondobozaiba, melyeket nem is párnáztak körbe, és a futárok, míg kiértek a csomagokkal a helyszínre, mindig meg is törték a dobozok tartalmát. Ezzel viszont pont Beshty malmára hajtották a vizet, a művész ugyanis azért választotta az üvegek szállításának ezt az abszolút nem biztonságos módját, mert meg akarta vizsgálni, hogy a műalkotások milyen módon gyűjtenek „ujjlenyomatokat”.

A nem valami elővigyázatos szállításnak köszönhetően minden üveg berepedt, mindegyik a maga egyedi módján, és a laminálás miatt a kockák nem is tudtak szétesni a cserepeikre. Ezekből a sérült árukból nyitott aztán kiállítást a művész. Tehát voltaképpen azt történt, hogy Beshty még sima üvegkockákat adott fel, melyek az szállítás és sérülés során váltak műalkotássá. A művész mindegyik tört üvegdobozát a feladás dátuma, a szállítási azonosító és a kartondoboz mérete után nevezte el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!