gyász

2017.12.27. 15:17

Elhunyt az olasz konyha megújítója

Gualtiero Marchesi, a milánói sztárséf 87 évet élt.

A nemzetközi viszonylatban legismertebb olasz szakács, a La Scala operaház mellett működő Il Marchesino étterem tulajdonosa kedd este szülővárosában, Milánóban, 87 évesen halt meg.

Az új olasz konyha atyja Svájcban és Franciaországban sajátította el a konyhaművészet alapjait, Olaszországba visszatérve az olasz konyha nemzetközivé tételét tűzte ki célul.

Marchesi 1977-ben Milánóban saját éttermet nyitott, amely az olaszországi vendéglők közül elsőként nyert el 1985-ben három Michelin-csillagot. Később számos éttermet és kávézót nyitott másutt Olaszországban, Franciaországban, Japánban és tengerjáró sétahajókon.

Háromcsillagos milánói étterme mára bezárt, a La Scala melletti vendéglő pedig azzal keltett feltűnést, hogy 2008-as megnyitásakor egyetlen tésztaétel sem szerepelt az étlapján, és az olasz nemzeti eledelt két teljes évig sikerült is teljesen száműzni az Il Marchesino konyhájából.

Gualtiero Marchesi Olaszországban nemzetközi, New Yorkban pedig olasz szakácsiskolát alapított, tanítványai között olyan jelenlegi sztárséfek vannak, mint Antonino Cannavacciuolo, Carlo Cracco, Antonio Ghilardi és Davide Oldani.

Munkásságát egyebek közt magas olasz és francia állami kitüntetésekkel ismerték el.

Borítókép: Flickr Bruno Cordioli

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!