bűnügy

2018.06.04. 12:28

Intravénásan táplálják az éhségsztrájkoló rendezőt

Intravénás injekciókat kap börtönében a három hete éhségsztrájkoló Oleh Szencov ukrán rendező - közölte az orosz büntetés-végrehajtási szolgálat jamal-nyenyec autonóm körzetbeli sajtóirodája hétfőn az Interfax hírügynökséggel.

A börtönhatóság közölte, hogy a terrorcselekmény előkészítése címén elítélt, éhségsztrájkot folytató Szencov orvosi megfigyelés alatt áll, egészségi állapota egyelőre nem változott, stabil. Az elítélt intravénás injekciók révén támogató kezelést kap.

Az orosz észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság Oleh Szencovot 2015 augusztusában 20 évi fegyházbüntetésre ítélte. A verdikt indoklása szerint a rendező terrorcsoportot szervezett az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten. Ennek tagjai 2014 tavaszán felgyújtották a Krími Orosz Közösség és az Oroszországban kormányzó Egységes Oroszország párt szimferopoli irodáját. Szencov tagadta bűnösségét.

Szencov május 14-én határidő nélküli éhségsztrájkot kezdett azzal a követeléssel, hogy engedjék szabadon az Oroszországban fogva tartott 64 ukrán „politikai elítéltet”. Önmagának nem kért szabadulást.

A rendező sorsának kérdése felmerült Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök szentpétervári találkozóján. Szencov szabadon bocsátása mellett több nemzetközi szervezet és számos ismert értelmiségi szót emelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!