őrült vagy zseni

2018.11.21. 20:12

Vakmerő kaland: hordóban szelné át az Atlanti-óceánt

Bátorságért nem kell a szomszédba mennie ennek a volt katonának.

Ezért is készül ugye sokkal messzebbre, az Atlanti-óceánhoz.

A 71 éves Jean-Jacques Savin egy űrkabinhoz hasonló szerkezetben vállalkozik az útra. A vízi járművet epoxigyantával kezelték, hogy felülete elég kemény legyen és ellenálljon a hullámoknak. A „hordó” három méter hosszú, fő átmérője 2,10 méter és üresen 450 kiló a súlya. Belseje 6 négyzetméteres, helyet kapott benne alvó- és főzőhely, „térképszoba” és raktár.

" target="_blank">Ide kattintva videón is megtekintheti a szerkezetet.

Az egykori ejtőernyős katona, aki Afrikában harcolt és ott volt magánpilóta, „új navigálási módszert” szeretne felfedezni, a szél és a hullámok segítségével, minden külső beavatkozás nélkül akar átkelni az Atlanti-óceánon.

Jean-Jacques Savin a hordó tetején. Fotó: GEORGES GOBET / AFP

A férfi a Kanári-szigetekről akar indulni december 20. körül, hogy három hónappal később az Atlanti-óceán másik felére érkezzen, hogy hol, azt még ő sem tudja pontosan, valahol Barbados és Guadeloupe között.

A kaland ötlete Jean-Jacques Savin egyik kedvenc könyvéből, Alain Bombard Önkéntes hajótörött című regényéből ered: az orvos 1952-ben egy gumicsónakban magányosan szelte át az óceánt víz és élelem nélkül, csak halakkal és planktonnal táplálkozott, hogy kipróbálja, hogyan lehet túlélni a tengeren.

Meglehetősen szűkösnek tűnik a hely. Fotó: GEORGES GOBET / AFP

Savin más korban indul útnak, mint Bombard. Visz magával túlélő tutajt, műholdas telefont, a helyzetét jelző irányfényeket, fagyasztva szárított élelmiszert, szigonyt a halászathoz, a tengervíz sótalanítására alkalmas berendezést és néhány kis üveg saint-émilion-i vörösbort, hogy megünnepelje a karácsonyt és január 14-én a születésnapját.

A kalandnak tudományos küldetése is lesz. A francia férfi útközben elhelyezi a JCOMMOPS nemzetközi óceán-megfigyelő szervezet irányjelzőit is a hullámok tanulmányozására és ő lesz a kísérleti alanya a zárt helyen való magányos tartózkodásra vonatkozó kísérletnek. Borászati kísérletet is végez: az agyag amfórában magával vitt bordóit hasonlítják majd össze a parton maradt azonos itallal.

A férfi egyedül az agresszív kardszárnyú delfinektől tart. A magány ellen egy mandolint, könyveket visz magával, és hajónaplót fog írni, amelyet később megjelentet.

Az utazás költségeit részben a Gironde megyei Boutes hordógyár állja, de Savin további pénzügyi támogatókat is keres, hogy összejöjjön a szükséges 60 ezer euró (19,3 millió forint).

Az érdeklődők Savin kalandját a www.atlantique-tonneau.com/suivez-moi internetes oldalon követhetik.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!