lelet

2019.03.29. 19:00

Már megint találtak egy ókori gyorsbüfét Pompejiben

A most felfedezett éttermet kivételesen szép falfestmények díszítették.

Forrás: Shutterstock

Egy újabb ókori „gyorsbüfét”, úgynevezett thermopoliumot fedeztek fel a Pompejiben folyó ásatásokon Olaszországban.

A thermopoliumokban meleg ételeket, köztük frissen sült húsokat és frissen készült halételeket, sajtot, olívabogyót, bort árultak. Jellemzőjük a pultba mélyen belesüllyesztett nagyhasú tárolóedények, a doliumok voltak.

Az ókori Rómában széles körben elterjedtek voltak ezek a falatozók, Pompejiben is találtak már belőlük mintegy nyolcvanat, a most felfedezett – és még csak részben kiásott – vendéglő különlegessége, hogy kitűnő állapotú falfestmények díszítik.

A két már feltárt freskó közül az egyiken egy néreida, vagyis tengeri nimfa látható lóháton, tengeri miliőben, a másik, rá merőleges falra pedig egy thermopoliumi életképet festettek, mintegy a vendéglátóhely cégéreként.

A helyszín a pult előtti amforákkal, mintha csak a tükörképe lenne a falra festett jelenetnek – közölte Instagram-oldalán Massimo Osanna, a Pompeji Régészeti Park főigazgatója.

A pompeji 5-ös körzetben folyó ásatások szinte havonta hoznak a felszínre szenzációs leleteket.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!