teljesíthetetlen feltételek

2019.04.25. 14:27

Einstein egy listát állított össze, hogyan viselkedjen a felesége

Forrás: Shutterstock

A világhírű tudós több, igen különös feltételt támasztott első feleségének, ahogy házasságuk a végéhez közeledett. Ezek a kettejük közötti kapcsolatot csak a legszükségesebb kommunikáció és házimunka szintjére korlátozták, Mileva Marić nem is tűrte őket sokáig – írja a Múltkor.

Napjainkban a házassági szerződések egyre elfogadottabbá válnak, mivel a válások gyakoriságával egyre több ember számára tűnik jó, biztonságot garantáló opciónak. Természetesen maga a házasság is egyfajta szerződés, amely különleges jogi állapotot jelent az egybekelők számára. A gazdag és befolyásos családok között a különféle házassággal kapcsolatos szerződések gyakran előfordultak a történelem folyamán, ezekben a hozományt és más anyagiakat rögzítették.

Egyes esetekben a házasságkötést követően írnak alá egymással szerződést a felek, amelyben együttélésük feltételeit vetik papírra. A történelem erre egy igen híres példával is szolgál, amely azonban nem javított a házasság minőségén:

ez volt Albert Einstein és első felesége, Mileva Marić szerződése.

Einstein és Marić 1896-ban ismerkedett meg a zürichi politechnikumban, ahol tanultak. Marić volt a második nő, aki diplomát szerzett a VI. A jelű részlegen, matematikából és fizikából. Az évek során közös érdeklődésük és tanulmányaik a kapcsolat elmélyüléséhez vezettek, és 1903 januárjában összeházasodtak.

Einstein és Marić kapcsolatából két fiúgyermek született, Hans és Eduard, továbbá levelezésük alapján találgatás folyik egy harmadik, talán lány gyermekről, aki még házasságkötésük előtt születhetett, azonban sorsáról nem maradt fenn ennél bővebb információ. 11 év elteltével a házaspár arra jutott, hogy

már semmiféle romantika nincs köztük,

de megállapodtak abban, hogy logikusan közelítik meg a kérdést, és a gyermekek érdekében együtt maradnak. Einstein egy listát is készített saját követelményeiből:

1. Gondoskodsz róla, hogy:

1. ruháim és szennyesem rendben legyenek tartva,

2. három étkezésemet rendszeresen, saját szobámban kapjam,

3. hálószobám és dolgozószobám rendezett legyen, különös tekintettel arra, hogy íróasztalom meg legyen hagyva kizárólag az én használatomra

2. Lemondasz minden személyes kapcsolatról velem, amennyiben nem feltétlenül szükségesek társasági szempontból. Tételesen felsorolva lemondasz arról, hogy:

1. hogy otthon üljek veled,

2. hogy veled menjek társaságba vagy utazásra

3. Velem való kapcsolatodban tartod magad az alábbi pontokhoz:

1. Nem vársz tőlem intimitást, és nem dorgálsz meg semmilyen módon,

2. Nem beszélsz hozzám, ha azt kérem,

3. Azonnal és tiltakozás nélkül elhagyod hálószobámat vagy dolgozószobámat, ha azt kérem

4. Nem viselkedsz lekicsinylően velem gyermekeink előtt, sem szóban, sem tettben.

A rövid lista igen kemény feltételeket diktált, Marić azonban eleinte elfogadta ezeket. A logika nem diktálhatott a szerelemben, és

a feleség végül megalázó helyzetét megunva Berlinben hagyta Einsteint, míg ő maga a gyermekekkel visszaköltözött Zürichbe.

A válást öt évvel később mondták ki, mindezen idő alatt egyáltalán nem találkoztak. Bármennyire zseniális tudósok voltak mind a ketten, kettejük kapcsolatát nem tudták megmenteni

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!