who

2019.05.08. 07:50

Csökkenteni szeretnék a halálos kígyómarások számát

Felére csökkentené a kígyómarások halálos áldozatainak számát 2030-ig az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A venomous spectacled cobra, also known as Indian cobra (Naja Naja) or white cobra, is seen near a painting inside its enclosure at the Kamla Nehru Zoological Garden in Ahmedabad on January 30, 2019. (Photo by SAM PANTHAKY / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Sam Panthaky

A világon évente mintegy 2,7 millió embert mar meg mérges kígyó,

a halálos áldozatok száma elérheti a 138 ezret is.

Naponta 2700 kígyómarás történik, a halottak száma 220 és 380 között váltakozik.

A mérges kígyó harapása egy elhanyagolt betegség, amely tömérdek szenvedést, fogyatékosságot és idő előtti halált okoz minden kontinensen – hangsúlyozta a genfi székhelyű szervezet kedden a kígyómarás elleni stratégiát bejelentve.

A WHO szerint

a halálos áldozatokon túlmenően évente 400 ezer ember szenved maradandó károsodást kígyómarás miatt,

vakul meg, veszti el végtagját vagy éli le hátralévő életét poszttraumás stresszel.

A kígyómarás főleg a szegény országokban jelent problémát, ahol gyerekeket iskolába menet, férfiakat a szántóföldön dolgozva, nőket pedig vécézés közben érhet kígyómarás.

Egyetlen rossz lépés végzetes lehet, és sok esetben már egy cipő viselése is életet menthet

- hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet.

A halálos áldozatok számának felére csökkentésére irányuló tervet a WHO május 20-28-i közgyűlése elé terjesztik jóváhagyásra. A végrehajtásra 82 millió dollár kellene – közölte a szervezet.

A kedden bejelentett terv alapján igyekeznek cipőviselésre rábeszélni a rizikós térségekben élő embereket, a népi gyógyászokat felkészítenék arra, hogy felismerjék a kígyómarás okozta mérgezés tüneteit és kórházba küldjék a pácienseket, helyi lakosokat képeznének ki elsősegélynyújtásra.

A WHO segítene abban is, hogy széles körben és méltányos áron rendelkezésre álljon ellenméreg. A szervezet szerint jelenleg „ellátási válság” van ezen a téren.

Az Egészségügyi Világszervezet a köz- és a magánszféra együttműködésében látja megvalósíthatónak a kitűzött célokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!