sikeres program

2019.07.08. 09:28

Megmenekülhet a kihalástól a vadló egy ritka fajtája

A vadászat miatt majdnem kihalt állatokból ma már mintegy kétezer példány él Közép-Ázsia sztyeppéin.

Forrás: AFP/Hemis

Fotó: Cordier Sylvain

Négy újabb ritka ázsiai vadló született júliusban az északnyugati-kínai Hszincsiang Ujgur Autonóm területen lévő Tiensani Vadvédelmi Parkban.

A kínai vadló vagy mongol vadló, más néven Przsevalszkij-ló felfedezőjéről, Nyikolaj Przsevalszkij orosz tábornokról kapta nevét, aki 1881-ben a térségben tett expedíciója után elsőként írta le ezt az állatot a természettudomány számára. A veszélyeztetett faj a vadló egyetlen máig élő alfaja, amely Közép-Ázsia sztyeppéin él.

Májusban a párzási szezon kezdetén nyolc csikó született a vadvédelmi parkban, ahol jelenleg még két vemhes kanca várja, hogy világra hozza kicsinyét – közölte Ting Hszin-min, a park igazgatóhelyettese. Hozzátette, hogy idén minden korábbinál több csikó született.

A ritka vadló a vadászat miatt a kihalás szélére került a 19. században. Kínában 1986-ban kezdték meg a fajmegőrző programot, 24 lovat hozva Nagy-Britanniából és Németországból a vadlovak visszatelepítésére a térségbe.

Ázsiában a legnagyobb ilyen fajmegőrző tenyészközpont a Hszincsiang északi részén fekvő Kalamaili Természetvédelmi Területen van. 2004 óta a kutatóközpontból több mint 50 Przsevalszkij-lovat telepítettek a Tiensan Vadvédelmi Parkba. 1986 óta 703 csikó született Hszincsiangban.

Jelenleg mintegy kétezer ázsiai vadló él vadon a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!