nincs rá szükség

2020.05.30. 10:40

Egyre több a felesleges pajzsmirigyrák-diagnózis a világon

Egyre több a túldiagnosztizálás, vagyis nagyon sokszor állapítanak meg pajzsmirigydaganatot olyan esetekben, ahol a tumor nem okozott volna tüneteket – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási szervezete, az IARC tanulmányában.

Forrás: Shutterstock

A The Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklap friss számában publikált tanulmányt a lyoni székhelyű IARC és az olaszországi Aviano Nemzeti Rákkutató Intézet kutatói közösen készítették.

Elemezték négy földrész 26 országának legfrissebb, legjobb minőségű adatokat tartalmazó ráknyilvántartásait. Megállapították, hogy

az összes vizsgált országban nőtt a pajzsmirigyrák előfordulása a 2008-2012 közötti időszakban az 1998-2002 közötti időszakhoz képest.

„A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy világszerte a pajzsmirigyrákos esetek nagy többségében úgynevezett túldiagnosztizálás történik” – közölte Salvatore Vaccarella, a kutatás vezetője, az IARC tudósa. A túldiagnosztizálás túlnyomó részt középkorú nők esetében fordul elő. A kutatók megbecsülték, hogy hány esetben történhetett túldiagnosztizálás 2008-2012 között.

A nőknél az arány a thaiföldi nagyjából 40 százaléktól a dél-koreai mintegy 90 százalékig terjedt.

Összesen több mint egymillió ember (830 ezer nő és 220 ezer férfi) esetében lehetséges, hogy felesleges volt a pajzsmirigyrák diagnózisa a 2008 és 2012 közötti időszakban a vizsgált 26 országban.

A túldiagnosztizálás az új diagnosztikai eljárások – ultrahang, CT, MRI – és a fokozott szűrés közvetlen következménye. A fejlett eszközök fájdalmat nem okozó, nem életveszélyes daganatokat mutathatnak ki a pajzsmirigyben egészséges embereknél.

A túldiagnosztizálás szükségtelen beavatkozásoknak teheti ki az embereket, többségük teljes pajzsmirigy-eltávolításon esik át, és életen át tartó kezelés elé néz, noha nincs bizonyíték arra, hogy ezek az eljárások a halálozások csökkenéséhez vezetnének.

Vaccarella a jelenlegi ajánlások követésére hívta fel a figyelmet, ezek egyáltalán nem javasolják a tünetmentes emberek pajzsmirigyszűrését.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!