elismerés

2020.07.02. 19:28

Áder János fogadta a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyar döntőseit

A köztársasági elnök gratulált a diákoknak a kiemelkedő teljesítményükhöz.

Budapest, 2020. július 2. Áder János köztársasági elnök átadja az első helyezettnek járó díjat Gyémánt Dóra Alexandrának és Török Lászlónak, a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntője nyerteseinek, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulóinak a Sándor-palotában 2020. július 2-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntőjének résztvevőit fogadta Áder János köztársasági elnök csütörtökön a Sándor-palotában.

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett magyarországi döntőt Gyémánt Dóra Alexandra és Török László, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai nyerték A microcystis méreganyag termelésének kimutatása magyarországi tavakban című projektjükkel. A módszerrel az algavirágzás méreganyag-termelése már korai szakaszban kimutatható, előre jelezhető.

Az első helyezett csapat, amelynek Áder János adta át a GWP Magyarország Alapítvány díját, a nemzetközi verseny – idén online – döntőjében is képviselni fogja Magyarországot.

Az idén a koronavírus-járvány miatt a verseny magyar döntőjét is online tartották május 23-án. A versenyben csak első és különdíjat osztott a zsűri.

A különdíjat Urbán Balázs Gyula és Kassai Csaba Máté, a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma diákjai kapták.

Áder János köztársasági elnök (j3) és Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője (b) a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntőjének tagjaival a díj átadása után a Sándor-palota teraszán 2020. július 2-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

A gumiabroncsok kopásának nyomában – Mennyiségi adatok az úttestekről a felszíni vizekbe jutó gumirészecskékről című projektért.

Áder János gratulált a diákoknak a kiemelkedő teljesítményükhöz, kiemelve, hogy a győztes csapat „jó esélyekkel indul” a nemzetközi döntőbe.

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. Egyike a legelismertebb nemzetközi ifjúsági díjaknak a szakterületen, a versenyen világszerte több ezer 15 és 20 év közötti középiskolás fiatal vesz részt. Több mint 30 országban rendeznek selejtező versenyeket, amelyek nyertesei indulhatnak az angol nyelvű döntőben.

Magyarország 2013-ban csatlakozott a vetélkedőhöz.

A magyar versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával.

Védnöke Áder János köztársasági elnök.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök átadja az első helyezettnek járó díjat Gyémánt Dóra Alexandrának és Török Lászlónak, a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntője nyerteseinek, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulóinak a Sándor-palotában 2020. július 2-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!