Magdalénai kultúra

2020.08.24. 18:53

Ősi rajzokat fedeztek fel a kőtáblákon

A brit szigetek legősibb, vésett vonalakkal dísztett kőtábláinak töredékeit fedezte fel egy régészcsoport, amely Nagy-Britannia különböző kutatási intézményeiből verbuválódott.

Forrás: Shutterstock

A felfedezésről beszámoló londoni Evening Standard szerint a tíz kőtöredéken fennmaradt ősi rajzok mintegy 14 ezer-23 ezer évesek lehetnek.

A kőtáblákból származó töredékeket Jersey szigetén, Les Varines-ben találták 2014 és 2018 között. A tudósok a Plos One tudományos portálon publikálták eredményeiket.

A kőtöredékek rajzait a kutatók szerint a legutóbbi jégkorszakban élő magdalénai kultúra vadászó-gyűjtögető tagjai véshették.

A magdalénai kultúra különböző tárgyi emlékeit Nyugat-Európa számos helyszínén megtalálták már. A leletek között vannak vésett rajzokkal díszített állati csontok vagy fogak, barlangrajzok, eszközök és díszített fegyverek is. Magdalénai táblákat korábban Franciaország, Spanyolország és Portugália területén is találtak.

Azt korábban is tudták a régészek, hogy magdalénai települések voltak Nagy-Britannia északnyugati részén, de most fordult elő először, hogy a korszak vésett mintájú kőtöredékeit fedezték fel a Brit-szigeteken.

Ed Blinkhorn, a Londoni Egyetem vezető archeológusa és a helyszínen végzett ásatások igazgatója elmondta, hogy nem volt könnyű felfedezni a vésett mintájú kőtáblatöredékeket, mert teljesen beleolvadtak a helyszín geológiájába minden követ meg kellett forgatni. A régészeti helyszínen talált emlékek azonban azt igazolják, hogy a művészet fontos része volt a magdalénai emberek életének.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!