ez aztán a jó hír!

2021.01.03. 12:13

A franciák örülnek, hogy csak 861 autót gyújtottak fel náluk szilveszterkor

Ezen a szilveszteren „csak” 861 autó égett Franciaország utcáin – jelentette a Europe 1 rádió szombaton a rendőrség és a csendőrség friss adataira hivatkozva. A francia rádió hírfolyamában kitértek arra is, hogy miért van okuk örülni a mostani statisztikának.

The night of New Year s Eve marking the passage in 2021 was particularly tense despite the curfew in the Malakoff district of Nantes. Around thirty vehicles were set on fire and the police were the target of mortar fire. After New Year s Day, the car parks in the district were still littered with the carcasses of cars that were still smoking. Photo taken on 2 January 2021. Photo by estelle Ruiz/Hans Lucas. La nuit de la Saint-sylvestre marquant le passage en 2021 a ete particulierement tendue malgre le couvre-feu quartier Malakoff a Nantes. Une trentaines de vehicules ont ete incendie et des les forces de l ordre ont ete la cible de tirs de mortiers. Au lendemain du jour de l an, des carcasses de voitures encore fumantes jonchaient toujours les parkings du quartier. Photo prise le 2 janvier 2021. Photo d estelle Ruiz/Hans Lucas.

Forrás: HANS LUCAS VIA AFP

Fotó: ESTELLE RUIZ

Mintegy 40 százalékkal kevesebb autót gyújtottak fel a mostani szilveszter alkalmával Franciaországban, mint egyébként szoktak – derül ki a friss híradásokból, amelyek szerint az eddigi rekord egyetlen éjszaka alatt 1457 megrongált autó volt. A francia belügyminisztérium közleményeiben eleinte nem jelentek meg adatok a gyújtogatásokra vonatkozóan, miután Gerald Darmanin belügyminiszter levélben kérte a prefektusokat, hogy helyi szinten se adják közre ezeket az információkat. Darmanin ezzel szerette volna megelőzni, hogy a gyújtogatók esetleg egymással versengve még több kárt okozzanak – számolt be a V4NA.

A francia belügyminisztérium az év utolsó éjszakáján 130 ezer rendőrt és csendőrt küldött a városok utcáira a pandémiás helyzetben az illegális összejövetelek, randalírozások megakadályozására, illetve az este 8 és reggel 6 óra közötti kijárási korlátozás betartatására.

A hatóságok szerint a korlátozásoknak köszönhető az is, hogy a rendbontók ezúttal beérték 861 autó felgyújtásával. Azért tartják mindezt kedvezőnek, mert az elmúlt években riasztó méreteket öltött és meredeken ívelt felfelé a szilveszteri gyújtogatások száma az országban.

Mint szombaton ismertté vált, a francia rendőrök felszámoltak egy illegális, mintegy 2500 résztvevős rave-partit is a Bretagne-i Lieuron egyik hangárjában. A rendőri beavatkozás először kudarcot vallott, az összejövetelt végül szombat reggelre sikerült feloszlatni. A résztvevők a rendfenntartókat megtámadták, kövekkel és üveggel dobálták, melynek eredményeképpen három csendőr komolyabban megsebesült – írja a V4NA.

Az illegális parti résztvevői a csendőrség több autóját is felgyújtotta és megrongálta, a rendőröknek végül erősítést kellett hívniuk. A francia belügyminiszter közlése szerint több mint 1200 jegyzőkönyv készült az esettel kapcsolatban. A rendezvény szervezői után folyik a nyomozás.

A francia településekre kivezényelt rendőri erők január 1-re virradóan összesen mintegy 6600 embert büntettek meg különböző szabály- és törvénysértések miatt, több mint 660 embert előállítottak és 407-et előzetes letartóztatásba helyeztek.

Borítókép: Szilveszter éjszakáján felgyújtott autó 2021. január 2-án Nantes városában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!