ókori egyiptom

2021.01.18. 08:39

Szakkarában ismét hatalmas kincsre leltek a régészek

Több mint félszáz szarkofágot és egy több mint 2500 éves halotti templomot fedeztek fel a szakkarai nekropoliszban, amely már tavaly is szenzációs felfedezésekkel lepte meg a tudósokat – jelentette be szombaton az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.

Szakkara, 2021. január 17. Régészek dolgoznak a Nerit királynõ, II. Teti, az óbirodalmi hatodik dinasztia elsõ fáradójának felesége tiszteletére épített halotti templom régészeti lelõhelyén a Gíza tartományban fekvõ Szakkarában 2021. január 17-én. Zahi Havasz híres egyiptomi ókorkutató, és a feltárást végzõ egyiptomi régészcsoport több mint félszáz szarkofágot és egy több mint 2500 éves halotti templomot fedezett fel a szakkarai nekropoliszban. Az újonnan talált szarkofágok az újbirodalom idejébõl, az i.e. 16-15. századból származnak. MTI/AP

Forrás: MTI / AP

Fotó: Nariman El-Mofty

Az újonnan felfedezett 52 koporsót 10-12 méter mély sírgödrökben találták a Kairótól délre, a híres ötezer éves lépcsős Dzsószer-piramis lábánál fekvő ősi temetőben, ahol több mint 100 érintetlen szarkofág és sok istenszobor feltárásával a 2020-as esztendő legjelentősebb régészeti felfedezését tették tavaly. Az újonnan talált szarkofágok az újbirodalom idejéből (i.e. 1550-1070) származnak.

A most megtalált halotti templomot Nerit királynő, II. Teti, az óbirodalmi hatodik dinasztia első fáraójának felesége tiszteletére építették

- közölte Zahi Havasz híres egyiptomi ókorkutató, a feltárást végző egyiptomi régészcsoport vezetője. A templomnál rábukkantak három téglalerakatra is.

Találtak egy négy méter hosszú és egy méter széles papiruszt is a tulajdonos nevével és szövegekkel a halottakat az alvilágban útbaigazító Holtak könyvéből. Felszínre kerültek szobrok, sztélék, játékszerek, fából készült csónakok és halotti maszkok is az újbirodalom korából.

A régészcsoport által talált szarkofágok egyike a Gíza tartományban fekvő Szakkarában
Fotó: MTI / AP

Zahi Havasz szerint

ez az első eset, hogy 3000 évesnél régebbi koporsókat tártak fel Szakkarában,

és a felfedezés új információkkal szolgál a térség történetéről az újbirodalom idején.

Az egyiptomi hatóságok már a 2020-as év felfedezésének bejelentésekor hangoztatták, hogy Szakkara még távolról sem fedte fel minden titkát. A régészek egyebek közt egy nagy koporsógyártó műhely felfedezését remélik a közeljövőben.

A műemlékvédelmi minisztérium szerint eddig csak 1 százalékát tárták fel Szakkara kincseinek.

Borítókép: régészek dolgoznak a Nerit királynő, II. Teti, az óbirodalmi hatodik dinasztia első fáradójának felesége tiszteletére épített halotti templom régészeti lelőhelyén a Gíza tartományban fekvő Szakkarában 2021. január 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!