átlagosnál több csapadék

2021.06.02. 14:30

Rekordmértékben áradnak a folyók az Amazonas brazíliai térségében

A Rio Negro elérte a feljegyzések 1902-es kezdete óta mért legmagasabb szintjét, 29,98 métert a kikötő mérőállomásán.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Rekordmagasra emelkedett a folyók vízszintje Brazília amazóniai térségének legnagyobb városa, Manaus környékén a helyi kikötői hatóságok kedden közzétett adatai szerint.

A Rio Negro elérte a feljegyzések 1902-es kezdete óta mért legmagasabb szintjét, 29,98 métert a kikötő mérőállomásán. A közeli Solimoes és Amazonas folyók is megközelítik minden idők legmagasabb vízszintjét, elárasztva az utcákat, házakat tucatnyi településen, 450 ezer ember életét megkeserítve a térségben.

Az átlagosnál több csapadékot a térségben a La Nina jelenség okozza, amikor a Csendes-óceán középső és keleti térségében a felszíni vízhőmérséklet csökkenése módosítja a légnyomást és a szelek járását, és a megváltozott légköri áramlások világszerte szélsőséges időjárást okoznak.

Környezetkutató szakemberek és szervezetek, köztük az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szerint erős bizonyítékok vannak arra, hogy az emberi tevékenység és a globális felmelegedés megváltoztatja a szélsőséges időjárási események, köztük a La Nina gyakoriságát és intenzitását.

A brazil geológiai hivatal szerint az Amazonas-térségében a tíz legnagyobb áradásból hét az elmúlt 13 évben történt.

„Ha folytatjuk a jelenlegi mértékben az Amazonas térségének pusztítását, a klimatikus rendellenességek jutnak érvényre. Egyik oldalon nagy áradások, a másikon nagy szárazságok” – hangsúlyozta Virgilio Viana, a Fenntartható Amazonas Alapítvány igazgatója.

Brazília nagy területei ugyanakkor kiszáradnak a súlyos szárazság miatt, ami a vízierőművek által termelt elektromos energia szűkösségét idézheti elő, növelve az áram árát – figyelmeztettek a brazil hatóságok.

A meteorológiai előrejelzések szerint június végén vagy júliusban még tovább emelkedhet a folyók vízszintje, ez az az időszak, amikor tetőznek a folyók a térségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!