ókori VIP

2021.10.10. 18:40

Névre szóló ülőhelyeket találtak a pergamoni amfiteátrumban

A társadalom elitjének névre szóló ülőhelyeit tárták fel a törökországi Pergamon – ma Bergama – városának amfiteátrumában.

IZMIR, TURKEY - SEPTEMBER 22: A drone photo shows a view of excavation works in Pergamon Ancient City in Bergama district of Izmir, Turkey on September 22, 2021. In the 1800-year-old amphitheater in the ancient city of Pergamon, special sitting areas were found for the elite who watched shows such as gladiator or wild animal fights. Mehmet Emin Menguarslan / Anadolu Agency (Photo by Mehmet Emin Menguarslan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Mehmet Emin Menguarslan

Az ásatások 2018 óta folynak az 1800 éves amfiteátrumban, amely azért olyan vonzó a régészeknek, mert nagyon hasonlít a római Colosseumra (Amphiteatrum Flavium).

A felfedezést a Német Régészeti Intézet és a Berlini Műszaki Egyetem építészeti intézete TransPergMicro projektje részeként tették, amelyet a török kulturális és turisztikai minisztérium is támogat – írta a livescience.com.

Az amfiteátrum maradványai
Fotó: Mehmet Emin Menguarslan / Anadolu Agency/AFP

Az amfiteátrumban galdiátori és állatviadalok folytak a Kr. u. 2. században, de kivégzéseket is hajtottak végre, valamint újrajátszottak tengeri ütközeteket.

A most feltárt „V.I.P.-zóna” a mai sport- vagy szórakoztató létesítmények több ülőhelyes boxaihoz hasonlít.

A pergamoni amfiteátrum arénája óriási volt, hogy megelőzze a régió többi városát, köztük Epheszoszt és Szmirnát

- mondta Felix Pirson, a német Régészeti Intézet igazgatója.

„Fel akarták építeni a római Colosseum mását, amelyet a társadalom minden rétegébe tartozó emberek látogattak. A felső osztályok tagjainak, az előkelő családoknak saját boxaik voltak, a nevüket is bevésték a kőfülkék falába” – magyarázta. Eddig öt privát boxot tártak fel a pergamoni amfiteátrumban, ahol még folynak a kutatások.

A kutatók figyelmét egy másik részlet is megragadta: latin neveket találtak görög betűkkel leírva. Úgy vélték, lehettek ott olyan emberek Itáliából, akinek saját helyet biztosítottak a pergamoni amfiteátrumban.

Az újonnan feltárt leleteket az izmiri Bergama Múzeumban fogják kiállítani, az ásatások idén fejeződnek be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!