UNICEF

2021.10.10. 10:05

Romlott a gyerekek és a fiatalok mentális állapota a járvány miatt

A pandémia és a karantén sok fiatalban hagyott nyomot harag, aggodalom és jövő miatti szorongás formájában.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az ENSZ Gyermekalapja, vagyis az UNICEF felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus világszerte rontott a gyerekek és fiatal felnőttek mentális állapotán. Ezért ezekre a korosztályokra sokkal több figyelmet kell fordítania a kormányoknak a szervezet szerint.

Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója azt is elmondta, annak ellenére, hogy a pandémia következményei jelentősek, ez csak a jéghegy csúcsa. Nagyon sok gyerek ugyanis már a vírus előtt küzdött egészségügyi vagy pszichés problémákkal, amelyekre nem fordítottak elég figyelmet.

A kiskorúak mentális állapotát vizsgáló jelentés alapján átlagosan hét gyerekből egyet diagnosztizálnak mentális zavarral 10 és 19 éves kora között. Ezenkívül évente közel 46 ezer tinédzser követ el öngyilkosságot, amely így egyike az öt leggyakoribb halálozási oknak ebben a korcsoportban.

A szervezet szerint a helyzet sokat romlott a járvány alatt, részben a lezárások és a karantén miatt. A korlátozások ugyanis hétből legalább egy gyereket közvetlenül érintettek, valamint több mint 1,6 milliárd gyerek oktatását vetették vissza. A napi rutin összeomlása és az elmaradt szabadidős tevékenységek ugyanis fokozottan emelték a lelki terhelést. Ezenkívül negatívan hatott az aggodalom is a család jövedelme és egészsége miatt.

Az UNICEF az eredményekre alapozva felszólította a világ kormányait, fordítsanak több pénzt a mentális zavarok kezelésére.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!