8167 méter

2021.10.06. 21:35

Varga Csaba: sikerült az ideális időpontot kiválasztani a Dhaulagiri megmászására

A csúcsot 11 órás menet után érte el a hatalmas hóban.

Budapest, 2021. október 6. Varga Csaba nagyváradi hegymászó hazaérkezésekor a Liszt Ferenc-repülõtéren 2021. október 6-án. Varga Csaba magyar idõ szerint október 1-jén reggel 6-kor hódította meg Nepálban a 8167 méter magas Dhaulagirit, ezzel a legtöbb nyolcezres hegycsúcsot - pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül - elérõ élõ magyar hegymászóvá lépett elõ. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Sikerült az ideális időpontot kiválasztani a Dhaulagiri megmászására, az alpinista a sikeres csúcstámadás után fél órát töltött a Föld 7. legmagasabb hegycsúcsán – hangzott el az M1 aktuális csatornán.

Varga Csaba emlékeztetett: a 8167 méter magas Dhaulagirin rendkívül szeszélyesek az időjárási körülmények, szeptember végén és október elején mindössze 1-2 nap van, amikor jó az idő és meg lehet mászni a hegyet. Ezt követően nagyon erőssé válnak a szelek, radikálisan lehűl a hőmérséklet és rengeteg csapadék esik, ami lehetetlenné teszi a sikeres expedíciót.

A hegymászó elmondta: legutóbb 2019-ben próbálkozott a Nepálban található hegy megmászásával, akkor azonban nem sikerült eltalálnia a csúcstámadáshoz az ideális időpontot és a fokozódó vihar miatt vissza kellett fordulnia.

Az alpinista hozzátette: a nyolcezer méter feletti hegyek esetében reggel van a legnagyobb esély a csúcstámadáshoz ideális időjáráshoz. Ezt figyelembe véve szeptember 30-án helyi idő szerint 23 óra körül indult a csúcs felé a 7200 méteren fekvő 3-as táborból.

A csúcsot 11 órás menet után érte el a hatalmas hóban. A csúcs elérésekor azonban már jó idő volt, sem hóvihar, sem szél nem akadályozta a mászást és a nap is kisütött

A nyolcezres csúcsok oxigénpalack nélküli meghódítása esetén legfontosabb az akklimatizáció, hiszen a hegymászók szervezetének meg kell szoknia a nagy magassággal járó oxigényhiányos környezetet. Kiemelten fontos a táborépítések során a magasság ideális kiválasztása. A kettes tábor 6400 méter magasságban található, ez a legjobb magasság, ahol a hegymászó akklimatizálódni tud – mondta.

„Most fél órát töltöttem a hegycsúcs tetején, több időt, mint az előző nyolcezres csúcsok megmászása esetén” – emlékeztetett Varga Csaba.

A nagyváradi hegymászó magyar idő szerint pénteken reggel 6-kor hódította meg Nepálban a 8167 méter magas Dhaulagirit, ezzel a legtöbb nyolcezres hegycsúcsot pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül elérő élő magyar hegymászóvá lépett elő.

Varga Csaba szeptember 12-én indult Nepálba, majd szeptember 17-én érte el a Dhaulagiri 4750 méteren fekvő alaptáborát, ezt követően az akklimatizációs mászások után szeptember 28-án kezdte meg a csúcshódítást.

Borítókép: Varga Csaba nagyváradi hegymászó hazaérkezésekor a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. október 6-án. Varga Csaba magyar idő szerint október 1-jén reggel 6-kor hódította meg Nepálban a 8167 méter magas Dhaulagirit, ezzel a legtöbb nyolcezres hegycsúcsot – pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül – elérő élő magyar hegymászóvá lépett elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!