Lebukott az Empire sorozat sztárja

2021.12.10. 11:10

Bűnösnek találták: maga ellen rendezett támadást Jussie Smollett

A színész ártatlannak vallotta magát az ellene indult eljárásban.

Bűnösnek találta egy chicagói bíróság esküdtszéke csütörtökön Jussie Smollett amerikai színészt abban, hogy megrendezett egy gyűlöletbűncselekményt saját maga ellen - közölte a CNN amerikai hírtelevízió.

Az Empire című sorozat 39 éves feketebőrű, meleg sztárja az ügyészség szerint  saját karrierje előre lendítése céljával rendezte meg a történteket és hazudott arról a rendőrségnek, hogy 2019 januárjában két, maszkot viselő ismeretlen egy sötét chicagói utcán rátámadt.

Smollettet a hat vádpontból ötben, közöttük a hatóság félrevezetésében,  bűnösnek találták.

A bíróság később szabja majd ki a büntetés mértékét, amely felfüggesztett, vagy akár letöltendő szabadságvesztés is lehet. Az amerikai törvények szerint vádpontonként legfeljebb három év börtönnel sújthatják.

Dan Webb ügyész az elmarasztaló ítéletet követően újságíróknak nyilatkozva nevetségesnek nevezte Smollett beszámolóját a történtekről. "Smollett úr nem vesztette volna el ezt a pert, ha az esküdtszék nem jut arra a megállapításra, hogy hazudott nekik" - közölte Webb.

Nenye Uche, Smollett védelmének vezető jogásza kijelentette, hogy védence ártatlan és bízik abban, hogy a fellebbezés során sikerül elérni egy felmentő ítéletet.

Smollett azt állította a 2019 januárjában történt esetről, hogy támadói hurkot dobtak a nyakára és vegyszereket öntöttek rá miközben rasszista és homofób kifejezésekkel becsmérelték, illetve Donald Trump korábbi elnököt támogató kijelentéseket tettek. Egy hónapra rá a rendőrség őrizetbe vette a színészt azzal a gyanúval, hogy lefizetett két fivért, hogy színleljék a támadást ezzel növelve népszerűségét a showbiznisz világában.

Az Abimbola és Olabinjo Osundairo testvérek tanúvallomásukban azt állították: Smollett  pénzt adott nekik, hogy vegyenek részt a színlelt bűncselekményben, illetve utasításokat is adott arra nézve, miként támadják meg őt.

Smollett ártatlannak vallotta magát az ellene indult eljárásban.

A színész karrierje az incidens nyomán hanyatlásnak indult. Elvesztette szerepét a Fox televízió 2020-ban befejeződött Empire című hip-hop drámájának utolsó évadában.

Borítókép: Jussie Smollett édesanyjával és testvérével tárgyalása előtt. Fotó: Jacek Boczarski/Anadolu Agency/AFP

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!