Környezetvédelem

2021.12.12. 13:20

Külön kell gyűjteni az élelmiszerhulladékot januártól Kaliforniában

Az élelmiszer-pazarlás problémája Kalifornia legújabb klímakihívása. A banánhéj, a csirkecsontok, a maradék zöldségek nem kerülhetnek a kaliforniai szemetesekbe a januártól életbe lépő új, kötelező lakossági élelmiszer-újrahasznosítási program szerint.

Az intézkedéssel a legnépesebb, 40 milliós lakosú amerikai államban meg akarják szabadítani a hulladéklerakókat az olyan élelmiszer-hulladéktól, mely lebomlásával károsítja a légkört. Amikor az élelemmaradékok és más szerves anyagok lebomlanak, metánt bocsátanak ki. Ez az üvegházhatású gáz jóval károsabb rövid távon, mint a fosszilis üzemanyagokból származó szén-dioxid.

Ennek elkerülésére Kaliforniában komposzttá vagy energiává alakítják a lakossági élelmiszerhulladékot. Kalifornia ezzel a második amerikai állam lesz Vermont után, ott tavaly vezettek be hasonló programot.

Az embereket arra kérik, hogy az ilyen hulladékot külön gyűjtsék az erre rendszeresített kukákban. Az önkormányzatok ezt követően komposztot vagy biogázt készítenek belőle.

Ez a legnagyobb, szemétre vonatkozó változás a szelektív hulladékgyűjtés 1980-as évekbeli bevezetése óta - mondta Rachel Wagoner, az újrahasznosítással foglalkozó kaliforniai minisztérium vezetője. Hozzátette: ez a legkönnyebb és leggyorsabb dolog, melyet minden egyes ember megtehet a klímaváltozás mérséklése érdekében.

Az Egyesült Államokban az élelmiszerek 40 százaléka a kukában végzi.

Néhány országban, például Franciaországban kötelezik az élelmiszerboltokat és más nagyobb üzleteket, hogy hasznosítsák újra, vagy adományozzák el az élelemiszer-felesleget. Kalifornia programja azonban a háztartásokat és a kisebb üzleteket célozza meg.

A kaliforniai törvény előírja, hogy 2025-re az államnak a 2014-es szinthez képest 75 százalékkal, azaz körülbelül 23 millió tonnáról 5,7 millió tonnára kell csökkentenie a hulladéklerakókban található szerves hulladék mennyiségét.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!