Felmérik a populációt

2021.12.06. 11:14

Megszámolják a tigriseket Nepálban

Nepál azon országok egyike, ahol növekszik a tigrisállomány.

Vasárnap kezdődött el a vadon élő tigrisek számbavétele Nepálban.

A populáció felmérése várhatóan körülbelül három hónapig fog tartani – mondta el Bed Kumar Dhakal, a nepáli Nemzeti Parkok hatósági szóvivője.

Az összeírás az indiai határ mellett fekvő Chitwan Nemzeti Parkban kezdődött. Az eredményeket a július 29-i Tigris Világnapon teszik közzé.

Nepál azon országok egyike, ahol növekszik a tigrisállomány. A bengáli tigrisek száma 2009-ben 121 volt, de ma már 235 példány szerepel a hivatalos adatokban.

A populáció növekedését az orvvadászat visszaszorításával és a falusi közösségek természetvédelembe való komolyabb bevonásával érték el. A Vadvédelmi Világalap (WWF) szerint világszerte mintegy 3900 tigris él még vadon.

A tigrisek valaha élt kilenc alfaja közül három már kihalt, és a megmaradt hat mindegyike veszélyeztetett.

Az elmúlt száz évben a tigrisek élőhelyeinek területe 93 százalékkal csökkent. Ennek a folyamatnak a következtében a vadon élő tigrisállomány mintegy 97 százaléka tűnt el, részben a vadászat miatt. A bengáli tigris vagy királytigris India középső és keleti részén, Bangladesben, Nepálban, Bhutánban és Mianmarban őshonos. A szumátrai tigris a legkisebb a ma élő alfajok közül, és az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének esőerdeiben található meg.

Az elmúlt évszázadban a vadon élő tigrisek száma 100 ezerről csökkent a töredékére.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!