Gyász

2022.02.21. 13:50

Meghalt Francois Gros, az mRNS egyik felfedezője

Meghalt 96 évesen Francois Gros francia biológus, az mRNS társfelfedezője – közölte vasárnap a Francia Tudományos Akadémia, amelynek Gros tagja volt.

A pénteken elhunyt tudós hozzájárult a molekuláris biológia mint új tudományág kialakulásához, valamint majdnem 60 évvel ezelőtt részt vett a hírvivő ribonukleinsav (mRNS) felfedezésében.

Ezt a genetikai adathordozót használják fel az új koronavírus elleni, BioNTech/Pfizer- és Moderna-vakcinákban.

Az úgynevezett mRNS-vakcinákban nincs szükség a kórokozókra vagy azok részeire, ellentétben a hagyományos védőoltásokkal. Ehelyett a vírus genetikai információjának egy részét RNS formájában átadják a vakcinával néhány testi sejtnek. Ezek aztán aktiválják az immunrendszert és védekező immunválaszt váltanak ki.

Gros 1925. április 24-én született zsidó családban. A második világháború alatt bujkálni kényszerült, nevét állandóan változtatta, amint 2003-ban megjelent emlékirataiban írta.

A 60-as években a CNRS francia tudományos kutatóközpont kutatási vezetője volt, 1976 és 1981 között a párizsi Pasteur Intézet igazgatójaként dolgozott.

Borítókép: Francois Gros (Eric Cabanis/AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!