Kalandos út

2022.02.26. 11:10

Több mint negyven év után került elő egy 17. századi ellopott falkárpit hiányzó darabja

A hiányzó darabot egy közismert műkincstolvaj lopta el egy észak-spanyolországi település egyik templomából.

Több mint negyven év után került elő egy 17. századi falkárpit hiányzó darabja, amelyet az Erik, a belga néven közismert műkincstolvaj lopott el egy észak-spanyolországi település egyik templomából.

A műkereskedőként, restaurátorként, festőként és íróként is tevékenykedő tolvaj, eredeti nevén René Alphonse van den Berghe, összesen hat gobelint lopott el Castrojerizből 1980-ban, mindegyik Rubens tanítványának, Corneille Schutz flamand művésznek az alkotása.

A szabad művészeteket dicsőítő falikárpit-sorozatból hármat Franciaországban, egyet Belgiumban találtak meg a hatóságok még a bűncselekmény évében.

A nemzetközileg körözött műkincstolvajt 1982-ben Barcelonában tartóztatták le, ekkor került elő a másik két gobelin is, egyikből azonban hiányzott egy angyalt ábrázoló darab.

A művészetek apoteózisa című alkotás kivágott részének hollétét évtizedekig homály fedte, amíg egy műkincslopásokról szóló tudományos értekezésen dolgozó nyomozó meg nem kereste a tolvajt képviselő ügyvédet. Végül ő juttatta vissza a kárpit utolsó darabját a spanyol hatóságoknak. Állítása szerint egykori védence a halála előtt bízta rá hagyatékának megőrzését.

Erik, a belga az ellopott műtárgyak jó részét visszaszolgáltatta, így három év után szabadulhatott a börtönből. 2020-ban hunyt el Málagában 80 éves korában.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!