Megcsapta a szabadság szele?

2022.04.20. 19:30

Visszaszökött az akváriumból a tengerbe egy polip

Az Új-Zélandi Nemzeti Akvárium Inky nevű nyolckarú polipja a Pixar Némó nyomában című nagy sikerű animációs filmjében ábrázoltakhoz hasonló módon szökött meg, és tért vissza a szabadságba, az akvárium előtt húzódó tengeröbölbe. Az okos fejlábú kikereste és megtalálta a számára a szabadságba visszavezető utat.

Kimászott a medencéből, és átpréselte magát a lefolyócsövön

Az Új-Zélandi Nemzeti Akvárium ( National Aquarium of New Zealand, Napier City) egyik tengeri medencéjében tartott fejlábú, akit a gondozók Inky-nek becéztek, hihetetlen módon szökött vissza a számára szabadságot jelentő óceánba – olvasható az Origo cikkében. A nyolckarú polip éjszaka kimászott a medencéből, átcsúszott az akvárium padlóján, és átpréselve magát a lefolyócsövön végül a közeli tengeröbölben kötött ki.

A polipok fantasztikus szabadulóművészek

- mondta az eset kapcsán Alix Harvey, az angliai Marine Biological Association (Tengerbiológiai Szövetség) akvaristája a The New York TimesSource-nak. "Arra vannak programozva, hogy éjszaka vadásznak a zsákmányukra, és ezért természetes hajlamuk, hogy éjszaka mozogjanak" – magyarázta Harvey. "Összetett agyuk van, kiváló a látásuk, és az etológiai kutatások azt sugallják, hogy kiválóan tanulnak, illetve képesek mentális térképeket alkotni" – fűzte hozzá a szakember.

A gerinctelen polipok puha testüknek köszönhetően rendkívül kis helyeken elférnek, és akár egy nagyobb pénzérme átmérőjű résen is képesek átnyomni magukat. 

Inky gondozóit vegyes érzelmekkel töltötte el a nyolckarú szökése, mert egyrészt nagyon sajnálják a szívükhöz nőtt polip hiányát, másrészt viszont örülnek neki, hogy Inkey ilyen leleményes módon  visszaszerezte magának a szabadságot.

A nyolckarú polipok a gerinctelen állatvilág legintelligensebb lényei

A puhatestűek törzsébe (Mollusca) és a fejlábúak osztályába (Cephalopoda) tartozó nyolckarú polipok (Octopodiformes) a gerinctelen állatvilág legintelligensebb élőlényei. Nevüket a nyolc, hosszú és tapadókorongokkal ellátott karjukról kapták. A karok nemcsak a zsákmány megragadására, hanem az ízek érzékelésére, és a környezetük letapogatására is szolgálnak a sötétben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!