Koronavírus

2022.08.08. 13:30

Alacsony a kockázata a tizenéveseknek adott oltásnak egy ausztrál kutatás szerint

A Monash Egyetem kutatói a vakcinával összefüggő szívizomgyulladás lehetőségét vizsgálva megállapították, hogy a kockázatai "enyhébbek", mint a COVID-19 hosszú távú kockázatai.

A tanulmányt a Medical Journal of Australia című orvosi folyóiratban tették közzé, a vizsgálat során 33 olyan 12 és 18 év közötti fiatalt követtek nyomon, akiket a COVID-19 vakcina beadása után a Monash Gyermekkórházban szívizomgyulladás tipikus tüneteivel vizsgáltak.

"Az mRNS-vakcinával összefüggő szívizomgyulladás enyhe, magától gyógyuló klinikai lefolyású, ellentétben a COVID-19-hez kapcsolódó, ismert szövődményekkel és hosszú távú következményekkel, mint például a gyermekeknél kialakuló multiszisztémás gyulladásos szindróma és a szívizomgyulladás más formái"- áll a jelentésben.

A szívizomgyulladást vírusfertőzés okozza, és az mRNS-vakcinák ritka mellékhatása, megjelenése táptalajt nyújtott a vakcinákkal kapcsolatos félretájékoztatás és az oltásellenes retorika terjedéséhez.

A Nature Reviews Cardiology című szaklapban tavaly decemberben közzétett, az mRNS-vakcinát követő myocarditis előfordulását vizsgáló külön tanulmány becslése szerint 100 000 beoltott emberből 5-nél alakult ki ez az állapot. A 35 év alatti fiatalok körében az arányok valamivel magasabbak voltak, mint más korosztályokban.

A Monash-tanulmány kimutatta azt is, hogy a gyulladás még a rendkívül ritka esetekben is enyhe tüneteket produkált, és a beteg magától meggyógyult. 

A 16 év alatti ausztrálok oltási aránya elmaradt a felnőttekétől, az ausztrál Egészségügyi és Idősügyi Minisztérium országos adatai szerint augusztus 7-én az öt és 15 év közötti ausztrálok alig több mint fele, 54,3%-a kapott két adag vakcinát. A kutatók remélik, hogy az új bizonyítékok megnyugtatják a szülőket, hogy a vakcinák biztonságosak és fontosak a gyermekek számára.

Illusztráció: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!