A pásztorok és madarak földjén

2022.08.05. 11:30

Egész nyáron gazdag programkínálattal várja látogatóit a Hortobágy

Az ország első nemzeti parkjában, a Hortobágyi Nemzeti Parkban mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot, akár a természetbe vágyik, akár a kulturális értékeket kutatja - ígéri az Agrárminisztérium (AM).

A végtelen puszta "elragadó varázsát" felfedezhetik gyalogosan, szekérrel, kisvonattal, e-kerékpárral vagy csónakkal, de elektromos kisbusszal, esetleg terepjáróval is - írják közleményükben.

A Hortobágyi Vadasparkban találkozhatnak az igazi vad Hortobággyal: farkasokkal, vadlovakkal, rekonstruált őstulokkal, keselyűkkel, pelikánokkal, sasokkal és számtalan vízi és ragadozó madárral. A szafaritúrákon részt vevők testközelből láthatják a különleges vadlovakat.

A Hortobágyi Nemzeti Park 2400 hektáros elkülönített területén, Pentezugban és Malomházán biztosítanak háborítatlan életteret a világ legnagyobb, közel 250 egyedet számláló eurázsiai Przewalski vadló-populációjának. A többnyire háremekbe csoportosuló lovakat nem etetik, táplálékukat, vízigényüket maguk keresik meg a pusztában
Forrás: Oláh Tibor/MTVA/MTI

A Hortobágyi-halastavak gyalogosan és kisvonattal bejárva is feltárja szemünk előtt a Hortobágy gazdag vízi és parti madárvilágát - fogalmazott a tárca. Kócsagok és más gémfélék, gulipánok, szerkők, nyári ludak, bíbicek, parti madarak, kárókatonák, de a ritka batlák és kanalasgémek is fészkelnek a területen - sorolták.

A halastavaknak gazdag a növényvilága is. Lépten-nyomon találhatunk védett és csodálatos sárga színű tündérfátyolt, vagy a fehér virágú tündérrózsát. A területen kerékpározni is lehet, amihez kölcsönzési lehetőség biztosított - fűzték hozzá.

Őstulkok a Hortobágyon
Forrás: Oláh Tibor/MTVA/MTI

Mint írták, a puszta vadállatai mellett megcsodálhatjuk a végtelen rónaságon ma legelő szürke marhák, nóniusz lovak és rackajuhok csapatait. Bejárhatjuk szekéren a puszta egy szegletét, ha felkeressük Mátán a Mátai Ménes telephelyét, ahonnan egész évben indulnak a szekérprogramok. A program során találkozhatunk nemcsak az őshonos magyar háziállatokkal, de az őket vigyázó hortobágyi pásztorokkal és a pusztaötössel nyargaló csikóssal.  

Az őshonos nagytestű legelő állatokon túl a tanyasi udvar aprójószágait is bemutatja a Pusztai Állatpark, ahol állatsimogató várja a kisebbeket.  Bejárhatjuk csónakkal a Hortobágy-folyó egy rövidke szakaszát, a Kilenclyukú híd környékét. S aki a víz felett szeretne sétálni, annak is teljesülhet a vágya. Látogasson el a nemzeti park Tisza-tavi tanösvényére, a Vízi Sétányra, amely Poroszlóról kishajójáratokkal érhető el - tette hozzá a tárca.

Résztvevők a 25. országos gulyásverseny és pásztortalálkozón a hortobágyi pusztai állatparkban 2021. augusztus 21-én
Forrás: Czeglédi Zsolt/MTI

A minisztérium kitért arra, hogy nyáron folyamatosan elérhetők naplemente idején a szafaritúrák, e-bike-kerékpártúrák, gyalogos vagy kisvonatos madarásztúrák. Az augusztus egyik szenzációja, a Perseidák-meteorraj látványos csillaghullást eredményező megjelenésére szervezett Hullócsillagok éjszakája programsorozat várja azokat, akik az esti, fényszennyezésmentes hortobágyi égboltot szeretnék megcsodálni.

A Hortobágy tágabb környezete is érdemes a figyelemre

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájvédelmi körzetei között a Tiszakürti Arborétumot nem érdemes kihagynia azoknak, akik Kecskemét, Lakitelek, Tiszakécske vagy Cserkeszőlő térségében töltik a vakációt. A Tisza-ártér védett parkjában tehetnek kellemes sétát, megismerhetik a híres angolparképítő Bolza család Tisza-parti birodalmának ékkövét.

Szatmári kalandozásaik során érdemes felkeresni Cégénydányádon a Kende-Kölcsey család egykori birtokát, ahol kastélytörténeti kiállítás, illetve a park több mint 180 éves platánfája, az Öreg Hölgy várja az érdeklődőket, melynek hírneve kialakulásában nem kis szerepe volt az Év fája megméretésnek - fogalmazott az Agrárminisztérium.

A rokon Kende- és Kölcsey-család által a XIX. században klasszicista stílusban építtetett cégénydányádi kastély is várja a látogatókat
Forrás: Balázs Attila/MTI

A Kaszonyi-hegy tanösvényen, Barabás település határában az Alföld vulkánján járhatunk, ahonnan szép időben csodálatos panoráma nyílik a Kárpátok előterére, kirajzolódnak innen a Róna-havas és a távolabbi Máramarosi-havasok vonulatai is - hívta fel a figyelmet a tárca.

A beregi és nyírségi lápok a régi földtörténeti korok hidegebb klímához szokott élővilágának máig fennmaradt menedékei, s a régi folyómedrekben tudtak kialakulni. Felfedezhetik a Kokad határában található Daru-lápot, mely Debrecentől csupán egy "daruugrásra" található - olvasható a közleményben.

A nemzeti park eseményeit a www.hnp.hu/turizmus oldalon követhetik.

Borítókép: Pusztaötös a Hortobágyi Lovas Napok rendezvényen Hortobágyon 2022. július 16-án, fotó: MTI/Vajda János
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!