Érdekes múlt

2022.08.30. 16:30

Összecsukható székre bukkantak egy 1400 éves bajorországi sírban

Ami ma helytakarékossági eszköz, egykor a hatalom és a méltóság jele volt.

Képünk Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A mostani lelet mindössze a második, a kora középkorból származó, vasból készült összehajtható szék, amelyet Németország területén találtak – közölte a bajor műemlékvédelmi hivatal.

Európában eddig 29 olyan kora középkori sírt tártak fel, amelyben összecsukható székeket is elhelyeztek, ezek közül mindössze hat készült vasból.

A közép-frankföldi Ansbach körzetben fekvő Steinsfeldben, egy női sírban találták meg a régészek a Kr. u. 600-as évekből származó összecsukható széket, amely zárt állapotában 70x45 centiméteres, és az elhunyt lábainál helyezték el.

Ez az első pillantásra modernnek tűnő lelet abszolút ritkaság, és a legnagyobb kultúrtörténeti érdekesség, mert betekintést nyújt a lakosság vezető rétegeinek sírelrendezésébe, valamint a bútorok korai használatába 

– hangsúlyozta Mathias Pfeil hivatalvezető.

Szakértők szerint vasból és bronzból készült összecsukható székeket már az ókor óta készítenek, a társadalomban betöltött tisztség fontos jele volt, ami szimbolizálta a hatalmat, tekintélyt és méltóságot. Főként női sírokban fordulnak elő sírmellékletként.

1400 éves összecsukható székre bukkantak Steinfeldben
Forrás: BLfD

A steinsfeldi sírban egy 40-50 éves nő nyugodott. A halott nő nyakában színes üveggyöngyökből álló nyaklánc volt, övén pedig többek között egy fibulákból és egy nagy gyöngyből készült medál. Mellette feltártak egy férfi sírját is, abban egy bronz övcsatot, valamint egy teljes fegyverkészletet is találtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!