Szívből adták

2022.08.19. 07:20

Szeretetet, barátságot is kaptak az Erzsébet-táborokban az ukrajnai gyermekek

Az elmúlt hónapokban több mint 1200 Ukrajnából érkezett gyereket táboroztattak karitatív szervezetekkel közösen, szerte Magyarországon – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke csütörtökön a fonyódligeti Erzsébet-táborban.

Grexa Liliána, az Országgyûlés ukrán nemzetiségi szószólója (b) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke (b2) ajándék csokit és könyvet oszt Ukrajnából érkezett menekült gyerekeknek a Fonyódligeti Erzsébet-táborban

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Soltész Miklós az ukrajnai menekült családok gyerekeinek szervezett tábort meglátogatva azt mondta, hogy 

nagy öröm, hogy sok-sok nehézség és szomorúság ellenére el tudtak jönni a táborba, ahol olyan élményt igyekeznek csempészni az életükbe, amely tele van szeretettel és barátsággal.

Jelezte, hogy az elmúlt hetekben magyarországi helyszíneken táboroztatott gyerekek közül most háromszázan vannak a fonyódligeti táborban, ahol egy hetet tölthetnek el. Sokan a családjukkal már hónapok óta Magyarországon tartózkodnak, de vannak olyanok, akik Kijevből érkeztek ide, és utána utaznak is vissza.

 Szívből adtuk ezt a hetet

– fogalmazott Soltész Miklós, hozzátéve, hogy adott esetben 

jövő nyáron is szívesen fogadják őket ugyanitt.

Grexa Liliána, az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója köszönetet mondott a magyar kormánynak és az Erzsébet-tábor szervezőinek amiért lehetővé tették a gyerekeknek, hogy a szülőföldjükön uralkodó pokolból kilépjenek és életre szóló élményt szerezzenek.

A gyerekek Damjan Gaborij görögkatolikus lelkésszel együtt imádkoztak, és minden táborlakó átvehetett egy ukrán nyelvű mesekönyvet.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány azt közölte: az alapítvány teljeskörűen megszervezte az ukrajnai gyermekek táboroztatását – továbbá a térítésmentes utazásukat is –, a táborozásra pedig az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium és a Magyarországi Ukrán Görögkatolikus Egyház Alapítvány a Segítő Kezek Ukrajnáért Alapítvány jelentkeztette a gyermekeket.

Soltész Miklós az MTI-nek elmondta még: mostanra már meghaladta a 890 ezret a Magyarországra Ukrajnából érkezettek száma. Közülük csaknem 730 ezren váltottak szolidaritási jegyet, amellyel ingyenes vasúti utazást vehettek igénybe Magyarországon.

A határ menti segítségpontokon, valamint a budapesti BOK Sportcsarnokban hat karitatív szervezet és a magyar kormány 420 ezer embernek nyújtott segítséget valamilyen formában 

– fűzte hozzá az államtitkár.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!