Nemzetvédelem

2022.09.10. 13:00

Védelem-egészségügyi kutatások indulnak a Pécsi Tudományegyetemen

A baranyai felsőoktatási intézmény arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosi karán működő kutatói munkacsoport egyebek mellet műveleti vagy katasztrófahelyzetben alkalmazható megoldásokat dolgoz ki a jövőben.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE-ÁOK) 12 ezer négyzetméteres új oktatási és kutatási épülete az avatás napján, 2021. szeptember 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az intézmény 428 millió forintos támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Program keretében egy úgynevezett védelem-egészségügyi kiválósági központ létrehozására. A kutatócsoport tevékenységének fókuszában szerepel, hogy a kor legmodernebb eszközeivel és technológiájával támogassa az orvos- és egészségtudományi, valamint műveleti képzésben résztvevőket – írták.

A központ munkájának irányításával megbízott egyik szakembert, Rendeki Szilárdot, idézve kiemelték, hogy 

a kutatócsoport a védelem-egészségügy területén keletkező tudományos kérdésekre és felmerülő gyakorlati problémafelvetésekre kínál majd megfelelő megoldásokat, ezáltal segítve a hatékonyabb műveleti ellátást is.

A kutatási eredményeket így egyebek mellett műveleti helyzetekben, katasztrófahelyzetben, orvosképzésben, laboratóriumi munkában vagy klinikai ellátásban hasznosíthatják a későbbiekben. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!