Életmód

2009.02.28. 16:59

Mióma-eltávolítás műtét nélkül

Ma már a 35 év feletti korosztályban minden ötödik nőnek van miómája, melyre leggyakrabban nem is a panaszok okát kutatva derül fény, hanem egy-egy rutinvizsgálat során fedezi fel az orvos. Ugyanis a legtöbbször semmilyen panaszt nem okoz.

BAMA

Sok nő azonban nem ilyen szerencsés, néha a mióma igen kellemetlen tünetekkel hívja fel magára a figyelmet. A leggyakoribb panasz az addig megszokottnál jóval erősebb, tovább tartó menzesz. Minél közelebb helyezkedik el a góc a méh nyálkahártyájához, annál inkább van esély ennek a tünetnek a kifejlődésére, hiszen annál nehezebben tud a méhfal összehúzódni és így a vérzést tamponálni. Ráadásul a mióma hátterében megtalálható hormonális kiegyensúlyozatlanság miatt a méhnyálkahártya felépülése és leválása is zavart szenved.

A mióma

A méhtestizomzat általában jóindulatú rostdaganata, mely elhelyezkedésétől, illetve nagyságától függően különböző panaszokat okozhat:

- alhasi fájdalom

- vérzészavar,

- vizelési nehézségek

- terhességi komplikációk

- meddőség

- fájdalommal járó nemi élet

Hogyan kezelhető?

Kisebb mióma esetén szóba jöhetnek a természetes módszerek (akupunktúra, homeopátia, talpmasszázs), melyekkel meg lehet akadályozni a növekedést. A nagyméretű és gyorsan növekvő miómával azonban nem ilyen egyszerű elbánni: a legtöbb esetben drasztikusabb módon, műtéttel távolítják el - ez rosszabb esetben az egész méh műtéti kivételét jelenti, szerencsésebb esetben csak a göbök kimetszését. Segítség lehet még a hormonkezelés, mellyel az ösztrogének és a progeszteron közötti egyensúlyt próbálják meg helyreállítani az utóbbi hormon pótlásával.

Az új eljárást kevesen ismerik

Van egy új eljárás, ami sokkal kímélőbb, alkalmazásával elkerülhető a műtét, jóval kevésbé megterhelő utána a lábadozás, és nem kell eltávolítani a nő anyaságát szimbolizáló és jelentő méhet.

A nőgyógyászok kilencven százaléka nem említi meg a páciensének, hogy a műtéttel szemben létezik az úgynevezett embolizációs módszer is. Pedig a mióma szinte minden fajtáját lehet ezzel a módszerrel kezelni, kevésbé fájdalmas, és a kockázata is jóval kisebb, mint a műtétnek. Amerikában és Nyugat-Európában már több éve alkalmazzák sikeresen: 2008 augusztusában az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság ezt a módszert a műtéttel egyenrangúnak fogadta el, és annak teljes értékű alternatívájaként ismerte el.

A mióma embolizáció során nem kell kivenni a méhet, így azon nők számára a legtökéletesebb megoldás, akik még nincsenek túl a családalapításon, illetve terveznek még gyermeket, hiszen egy évvel később már babát is lehet vállalni.

Hogyan működik?

A szakorvos a lágyékhajlatban vagy újabban a könyökhajlatban történő helyi érzéstelenítést követően a méhet ellátó artérián keresztül előbb érfestést készít, hogy lássa, melyik ér táplálja a mióma vérellátását. A beavatkozás során ezt az eret zárják el egy speciális anyaggal, amitől a mióma táplálék híján szép lassan összeesik, elsorvad.

Az OEP által finanszírozott kórházi beavatkozást követő nap a beteg hazamehet, és általában egy hetes pihenés után már munkába is állhat. Mivel az embolizációt követően a mióma vértelensége a menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalommal jár, néhány napig, esetleg tovább is - egyéni fájdalomküszöbtől függően - fájdalomcsillapítás szükséges.

Tudomásunk szerint két helyen is végzik:

● Budapesten, a II. számú Nőgyógyászati Klinikán (1082 Bp. Üllői út 78/a) Dr. Bérczi Viktor: 20/825-8091

● Pécsett, a PTE OEKK KK Radiológiai Klinikán (7624 Pécs, Ifjúság útja 13.) dr. Harmat Zoltán: 30/9898-817 http://harmat.doctor.hu
 

A mióma A méhtestizomzat általában jóindulatú rostdaganata, mely elhelyezkedésétől, illetve nagyságától függően különböző panaszokat okozhat:

- alhasi fájdalom

- vérzészavar,

- vizelési nehézségek

- terhességi komplikációk

- meddőség

- fájdalommal járó nemi élet Tudomásunk szerint két helyen is végzik: ● Budapesten, a II. számú Nőgyógyászati Klinikán (1082 Bp. Üllői út 78/a) Dr. Bérczi Viktor: 20/825-8091

● Pécsett, a PTE OEKK KK Radiológiai Klinikán (7624 Pécs, Ifjúság útja 13.) dr. Harmat Zoltán: 30/9898-817 http://harmat.doctor.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!