Életmód

2009.05.28. 10:01

Miért hazudik a nő?

Felmérések bizonyítják, hogy párkapcsolataink elején többet füllentünk mint később. Talán taktikázásból? Vagy hogy felhívjuk magunkra a figyelmet? Lehetséges, hogy csupán saját életünket, személyiségünket szeretnénk kicsit kiszínezni?

BAMA

Kisebb-nagyobb hazugságaink gyakorisága összefüggésben áll azzal, hogy mennyire vagyunk elégedettek önmagunkkal. Mi szükség lenne a nagyot mondásra, ha tökéletesen meg lennénk elégedve a munkánkkal, a magánéletünkkel, a hobbijainkkal?

Állítólag míg a nők gondosan őrzik titkait, és - ha már, akkor - féligazságokkal manipulálnak, addig a férfiak konfliktushelyzetben hazudnak a legtöbbet. Amikor egy nő nem mond igazat, nem csak az a célja hogy önmagát tüntesse fel jobb fényben, hanem az, hogy megőrizze a családi békét.

Hazugság vagy füllentés?

Ha nem vagyunk kibékülve saját életünkkel, hajlamosak vagyunk hazudni, hiszen a látszat mindennél többet ér. Amikor mások elismernek bennünket, mi is könnyebben fogadjuk el önmagunkat. A párkapcsolatok elején sokszor mindkét fél hajlamos inkább csak a jobbik oldalát mutatni. Ez tulajdonképpen egy társadalmilag elfogadott "képmutatás", melyben a férfi és a nő is tudja: idő kell ahhoz, hogy igazán kiismerjék a kedvest. Ezek az apró füllentések pedig éppen arra szolgálnak, hogy izgalmassá tegyék a kezdeteket...

Egy felmérés szerint a hűtlen férfiak 56%-a boldog a párkapcsolatában, s csupán a kaland kedvéért lép félre. Ezzel szemben a nők 36%-a azért fordul máshoz, mert a parnere nem törődik vele eléggé.

A kutatás szerint a legtöbben csupán az élvezetek kedvéért nem dobnák el a biztos párkapcsolatukat.

A taktikázás is bűn?

A füllentésekből szőtt mese ideig-óráig ugyan működhet, de mi történik akkor, ha lehull a lepel, és kiderülnek a turpisságok? Lehet egy hosszú távú kapcsolatot hazugságokra építeni? Ha nincs vonzódás taktikázás nélkül, érdemes-e erőltetni, energiát fektetni a kapcsolatba?

Maja három év elteltével tévelyedetett el: „Addig soha még csak rá sem néztem más férfira. Egy idő után azonban elegem abból, hogy mindig titokzatosnak és elérhetetlennek kellett lennem ahhoz, hogy fent tartsam Norbi érdeklődését – meséli a 25 éves lány. Ekkor jött Balázs, aki Norbival szemben azt éreztette velem, hogy hazugságok és taktikázás nélkül is érdekes ember vagyok. A vége az lett, hogy elhagytam Norbit, és feleségül mentem ahhoz a férfihoz, aki képes volt úgy és azért szeretni, aki vagyok."

Ha egy nő félrelép

Ha valaki nem kapja meg a kellő szeretetet egy kapcsolatban, csak idő és vérmérséklet kérdése, mikor kezd új hódításba. Mindenkinek másra van szüksége: van, aki egy egyéjszakás kalandtól új erőre kap, és ismét magabiztosnak, vonzónak érzi magát. Van, aki már attól a mennyekben érzi magát, ha flörtölhet.

- Emlékszem mikor megismerkedtem Gyurival - meséli Panni. - Annyira nem foglalkozott velem, hogy az első pár hónap után már csak árnyéka voltam önmagamnak. Azt sem hittem el, hogy a munkámban sikeres lehetek. Akkor jött Gergő. Azt éreztette velem, hogy érek valamit. Nem jutottunk tovább a meghitt beszélgetéseknél, de a világot jelentette nekem. És megmentette a kapcsolatomat. Gyurinak sosem árultam el, mi segített a változásban, de amióta képes vagyok nőként viselkedni vele, egészen másképp kezel.

Susan Shapiro The Truth About Why Women Lie című könyvében azt állítja, hogy egy nő személyiségének szerves része a hazugság: "Egyszerűen jó kislányoknak szeretnénk látszani. A naponta ismétlődő füllentésekkel azt szeretnénk elérni, hogy családtagjaink és barátaink kedvesebbek legyenek hozzánk".

Kegyes hazugságok

Apró füllentésekre tehát talán szükség van, de csak ha képesek vagyunk  bizonyos határokon belül maradni. A nők és a férfiak életét végig kísérő apró hazugságok ugyanis a feleslegesnek hitt konfliktusok elkerülését szolgálják. De a megcsalás elhallgatása már nem tartozik a kegyes hazugságok kategóriájába. Ha a partner mellett szükségünk van egy másik férfi érintésére, akkor valami hiányzik a kapcsolatból. Ahelyett, hogy egymás idejét rabolnánk, keressünk olyan partnert, aki testileg és lelkileg is képes kielégíteni. Az effajta kötelékből ritkán alakul ki egy bizalmon alapuló, komoly  szerelem.

A kutatás szerint a legtöbben csupán az élvezetek kedvéért nem dobnák el a biztos párkapcsolatukat. Susan Shapiro The Truth About Why Women Lie című könyvében azt állítja, hogy egy nő személyiségének szerves része a hazugság: "Egyszerűen jó kislányoknak szeretnénk látszani. A naponta ismétlődő füllentésekkel azt szeretnénk elérni, hogy családtagjaink és barátaink kedvesebbek legyenek hozzánk". -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!