Életmód

2009.08.19. 09:56

Programajánló augusztus 20-23-ig

Országos programok csütörtök délutántól vasárnap estig egyedülállóknak, pároknak, családoknak és baráti társaságoknak…

BAMA

Egyedül

Kiállítás: Bázis - Gáspár György üvegművész kiállítása
Pécs, Cella Septichora Látogató Központ – augusztus 21-szeptember 20-ig
Gáspár György Ferenczy Noémi Díjas üvegművésznek, a Moholy-Nagy Művészeti egyetem tanárának szobraiból nyílik kiállítása Pécsett, a Világörökség részét képező Cella Septichorában. A művész számos európai megjelenés után retrospektív kiállítás keretében mutatkozik be a hazai közönség előtt szülővárosában. A válogatás az alkotó eddigi főbb periódusainak meghatározó elemeiből áll össze.

Hagyományőrzés: Mesterségek Ünnepe
Budapest, Budavári Palota - augusztus 20-23-ig
A Mesterségek Ünnepe, azaz az élő művészetek találkozása idén 23. alkalommal kerül megrendezésre. A Budai Vár falai között négy napon keresztül kézműves mesterek működő műhelyeikben vezetnek be szakmájuk minden fortélyába úgy, hogy közben az érdeklődőket is bevonják alkotásuk folyamatába. A látogatók megismerkedhetnek ezáltal a kékfestő technikától kezdve a kenyérsütés rejtelmein át, a kosárfonással és még nagyon sok érdekes, régi korokat idéző mesterségekkel. Ezen kívül egész nap vásári komédia, dínom-dánom, koncertek és finom meglepetések várják az ide látogatókat.

Kettesben

Fesztivál: 40. Debreceni Virágkarnevál
Debrecen, több helyszínen – augusztus 14-21-ig
Az idén 40. alkalommal rendezik meg a Virágkarnevált, amely méltón a kerek évfordulóhoz színesebb, pompásabb és különlegesebb, örök élményt adó programokkal várja Debrecen lakóit és a városba látogatókat. Öt napon át, szórakoztató, könnyedebb műfajok jelennek meg a Kossuth téren.
Zenei fellépők: Horgas Eszter és barátai, Fenyő Miklós, ABBA Show, Első Emelet, Saragossa Band, Kovács Kati, Komár László, Sólymos Tóni, Tóth Vera és az Abrakazabra Együttes.

Mozi: Férj és féleség
bemutató: augusztus 20.
A népszerű szívügyi-szerelmi szakértő, Dr. Emma Lloyd (Uma Thurman) egy rádiós műsorban tartott tanácsadása során akarva-akaratlanul bekavar Patrick és Sophia románcába. Az esküvőre készülő párocska kapcsolata zátonyra fut, Sophia szakít vőlegényével, az elkeseredett Patrick pedig sajátos módon áll bosszút: az ugyancsak éppen esküvője előtt álló Emma férjeként regisztráltatja magát a hivatalos állami adatbázisban néhány számítógépes hacker-trükk segítségével. Emma erről mit sem tud és a technika ördögét okolja. Természetesen leendő vőlegénye, Richard sem veszi jónéven a dolgot, ezért Emma kétségbeesetten próbálja meggyőzni „férjét”, hogy „váljanak el”… Azonban Patrick ahelyett, hogy megkönnyítené a dolgot igyekszik mindinkább megédesíteni azt. Az egyre zűrösebbé váló események és az érzelmek érdekes és vidám fordulatokat vesznek.

Buli: Az Old Boys együttes 30 éves jubileumi koncertje
Siófok, Hajóállomás – augusztus 20. 21 óra
Az 1979-ben alakult együttest a zene szeretete hívta életre, melyet saját kedvtelésükre alapozva, különösebb távlati célok nélkül hoztak létre. A megalakított banda azonban három hónapos működés után rendkívül közkedvelt és keresett zenekarrá vált. Eleinte egy-egy alkalommal léptek fel különböző egyetemi klubokban, de később már 200-250 koncertet adtak évente. Fellépéseik száma mára már meghaladja az 5000-et. Több generáció nevelkedett a ma már klasszikusnak számító Old Boys rock and roll bulikon.

Barátokkal

Fesztivál: Balatonfüredi Borhetek
Balatonfüred, Tagore sétány, Kisfaludy színpad – augusztus 8-30-ig
A Balaton-felvidék ízletes nedűit adó Balatonfüred-Csopaki borvidék méltó ünnepe a nagy múltra visszatekintő, minden év augusztusában megrendezendő Balatonfüredi Borhetek. A borosgazdák a Tagore sétányon felállított, hangulatos borsátraikban két hétig várják a vendégeket. A Móló színpadon tartott ünnepélyes megnyitót követően újabb borlovagrend avatást tartanak, valamint műsort ad Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara. A rendezvénysorozat minden este gazdag kulturális és folklór programot kínál a Móló színpadon. A Borhetek teljes időtartama alatt népművészeti kirakodóvásár várja az érdeklődőket Vitorlás téren.

Tűzijáték
Budapest, Duna part  – augusztus 20. 21 óra
A megszokott, klasszikusnak számító kilövési pontok mellett sok újdonsággal kedveskedi, az idei tűzijáték. Lesz különleges elem a Citadella falán, a gyilokjárókon eddig még soha nem látott geometriai alakzatokat jelenítenek meg, mozgó, úgynevezett futó tűzvarázst láthatnak a nézők. 200 méter magasságban csillámló „falevelek” hullnak alá több másodpercen keresztül, mindeközben a vízen fehér csóvák futkosnak. Magyarországon még soha nem látott. egyedülálló megoldásként megközelítőleg 650 méter hosszú vízi színpad készül az Erzsébet-híd és a Lánchíd között: a pontonhíd fölött színes virágok csokrai nyílnak, ezután római gyertyák üstökösei egymást keresztezve szelik át az eget.

Az idei ünnepi tűzijáték zenéjének különlegességét két kiváló ifjú operaénekes fellépése jelenti. Miklósa Erika és mellette az egyik legtehetségesebb ifjú tenor, Fekete Attila kíséri énekével a színpompás látványosságot.
A Magyar Televízió élő, egyenes közvetítésében is kiválóan érvényesül majd, így nemcsak a helyszínen, hanem a képernyőkön keresztül is rendhagyó élménnyel lesznek gazdagabbak a nézők.

Fesztivál: XIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál
Székesfehérvár, belváros – augusztus 15-20-ig
A fesztivál utolsó napján is fergeteges programok várják az odalátogatókat Székesfehérvár barokk kori belvárosába és a fesztivál központjába a Malom utcai Táncházba. Lesz: szabadtéri előadás, zenekari bemutatók, utcazene, folkestek, gasztronómiai bemutatók, gyermekprogramok, táncfilm-vetítések. 

Családdal

Gyerekszínház: A kisherceg története
Városmajori Szabadtéri Színpad , 2009. augusztus 23. 10:30
Az egyedülálló előadás a Budapesti Planetárium és a Görbe Tükör Színi Társulat együttműködésében jött létre Antoine de Saint-Exupéry műve alapján. Az égbolt kivetítést és a speciális díszleteket a planetárium-gép és a Planetárium technikája biztosítja a Planetárium munkatársainak munkájával a háttérben. A mű zenés betétekkel, dalokkal kiegészítve minden korosztály számára élvezetes, igazi élményt nyújt.

Fesztivál: Az ország tortája
Budapest, Kossuth tér – augusztus 20. 13.30-tól
Immár 3 éve hagyományosan az Ország Születésnapján mutatják be az Ország Tortáját, mely címért idén is a leghíresebb cukrászdák versengtek. A 15 torta közül a győztes a Zila kávéház pándi meggytortája lett. Ezt kóstolhatják meg a Kossuth térre látogató kicsik és nagyok.
Az Ország Tortája választás célja, hogy az ország minden lakosa az alkalomhoz méltó különleges desszerttel ünnepelhessen, a családi ünnepek hangulatát idézve személyes élményként élje át államalapításunk ünnepét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!