Jóga

2017.06.28. 13:31

Az emberek tizedét megbetegíti a jóga

Címkék#joga

Az emberek 10 százalékánál okoz váz- és izomrendszeri megbetegedést a jóga, és az esetek 21 százalékában súlyosbítja a már meglévő fájdalmakat – állapították meg a Sydney-i Egyetem kutatói.

Mediaworks Online / MTI

Nagykanizsa, 2017. június 24. Jógabemutató a Gangesz-Duna fesztiválon Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban 2017. június 24-én. MTI Fotó: Varga György

A Journal of Bodywork and Movement Therapies című folyóiratban közölt tanulmány szerint a jóga világszerte egyre népszerűbb kiegészítő- és alternatív terápia a váz- és izomrendszeri rendellenességek kezelésére – olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

„Míg egyrészről hatékony módszer lehet a váz- és izomrendszeri megbetegedések kezelésére, akárcsak a testmozgás bármely fajtája, másrészről azonban az okozója is lehet az ilyen típusú fájdalmaknak” – mondta Evangelos Pappas, a kutatás társvezetője.

Az eredmények szerint éves szinten az emberek 10 százalékánál – ez tízszerese az eddig véltnek – okoz váz- és izomrendszeri megbetegedést a jóga, ami hasonló az egyéb sportokat űzők körében bekövetkező sérülések arányához.

„Azt is megállapítottuk, hogy a jóga súlyosbítani tudja a már meglévő fájdalmakat. Ez azt jelenti, hogy az esetek 21 százalékában rosszabbodik a fájdalom a jógázás miatt, különösen a felső végtagokat érintő váz- és izomrendszeri megbetegedések esetében” – hangsúlyozta Pappas, hozzátéve, hogy az esetek több mint egyharmadában a jóga okozta fájdalmak eléggé súlyosak voltak ahhoz, hogy megakadályozzák a jógaórákon való részvételt és több mint három hónapig tartottak.

A tanulmány szerint a jóga okozta „új” fájdalmak többsége a felső végtagok tájékán (váll, könyök, csukló és kéz) jelentkezik, feltehetőleg az olyan pózok miatt, mint például a „lefelé néző kutya”, amelyek a felső végtagokra terhelik a testsúlyt.

A mostani eredmények segíthetnek annak mérlegelésében, hogy a jóga-e a legmegfelelőbb választás egy-egy ember számára. „A jóga okozta fájdalom megelőzhető a gyakorlatok óvatos kivitelezésével és, ha szólunk az oktatónak a már meglévő fájdalmainkról, valamint az orvosunkat is tájékoztatjuk arról, hogy jógázni járunk” – jegyezte meg Pappas.

Hozzátette: „javasoljuk továbbá a jógaoktatóknak, hogy beszéljék meg a tanítványaikkal a gyakorlatok helytelen elvégzéséből eredő kockázatokat és, hogy a jóga esetlegesen súlyosbíthatja a meglévő sérüléseket”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!